Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Българо-сръбски политически консултации в София

2015.06.06 Няма коментари
Spread the love

На среща между заместник-министри на външните работи на Р. България и Р. Сърбия, проведена в София на 5 юни, са били разгледани въпроси от двустранните отношения и положението на българското малцинство в Сърбия, в контекста на желанието на западната ни съседка да стане член на ЕС. Обмислено е било и подписването на Договор за приятелство и добросъседство между двете страни. Очаква се тази есен сръбският външен министър Ивица Дачич да посети България, по покана на българския си колега Даниел Митов.

imagesБългарският зам. външен министър Валентин Порязов и помощник-външният министър на Р. Сърбия Горан Алексич са обсъдили на 5 юни т.г. двустранните отношения, както и участието на двете страни в регионални инициативи, информира пресцентърът на МВнР. Това е станало на среща в българското Външно министерство.

Зам.-министър Порязов е отбелязал на срещата, че като съседни страни България и Сърбия споделят не само общи граници, но и общи интереси. „Развитието на двустранните ни отношения зависи от нивото на доверие, последователността в изпълнението на поетите ангажименти и постигнатите конкретни резултати” – казал зам. министърът. По неговите думи, активизирането на контактите на най-високо ниво допринася за задълбочаване на двустранния диалог, което отговаря на националния интерес и на двете страни.

Валентин Порязов е отправил предложение към сръбската страна политическите консултации между двете външни министерства да станат редовна практика, като се съчетават и с двустранен диалог по отделни аспекти на сътрудничеството. Като сфери на двустранните политически консултации са били очертани още сигурността, културата, науката и образованието, регионалното развитие, както и участието в съвместни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката и транспорта.

Българската страна е потвърдила подкрепата си за европейската интеграция на Сърбия, като е била отбелязана важността на изпълнението на критериите за членство. „Ще бъдем откровен и открит партньор и сме готови да споделяме своя опит и експертиза със Сърбия по пътя й към ЕС“ – заявил зам.-министър Порязов. От своя страна, Горан Алексич благодарил за последователната подкрепа на България за еврочленството на Сърбия.

Валентин Порязов и Горан Алексич са обсъдили положението и конкретни проблеми на Българското национално малцинство в Сърбия. Било е постигнато общо съгласие, че неговите права трябва да бъдат спазвани в пълен обем, в съответствие с националното законодателство на Сърбия и поетите от нея международни ангажименти.

Двамата дипломати са се съгласили, че договорно-правната база между двете страни в редица сфери трябва да бъде актуализирана и допълнена. Потвърдено е било общото желание на двете страни за сключване на Договор за приятелство и добросъседство, който да създаде политическата основа за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в съответствие с новите реалности в двустранните отношения.

Договорен е бил и общ план за действие, който да доведе до постигането на конкретни резултати преди предстоящото посещение на сръбския външен министър Ивица Дачич в София през есента на тази година, по покана на министър Даниел Митов. Обсъдени са били също възможностите за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни в близко бъдеще.

Еврочикаго

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.