Home » Избрано

100 фирми държат 80% от икономиката ни

2015.06.24 Няма коментари
Spread the love

65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г. Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лева, пише „24 часа”.

.
koi_001Приходите на челната десетка за 2014 г. са 23 млрд. лева. Десетте топ-компании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В сумата не са включени банки и финансови институции. Това показват сметки на експерти на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче показват състоянието на компаниите за една година назад, тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година. “Ножицата” в размера на приходите между първия и последния в топ 10 е 7 пъти – 7 милиарда срещу 1 милиард.

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най – рентабилните фирми е около 23% за 2014 г. За сравнение тя е била 19% за 2013 г. Това означава, че през 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 ст. печалба, при 0,19 ст. за 2013 година.

Някои от компаниите, които са на челните места, растат със 170% за година, докато цялата икономика има ръст от 1,4%, а през 2014 г. той бе дори под 1%. Класации на най-успешните компании и у нас, и по света се правят по различни критерии.

Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници на “24 часа” в топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет.

При преподреждане по критерий рентабилност се оказва, че половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл. На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място се оказва златодобивна компания.

Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми – малко над 21%. Подреждането на компаниите по други критерии често показва изненадващи размествания в шортлистата.

Например – през 2014 г. едно ЕООД, с предмет на дейност далекосъобщения е показало ръст от 145% на нетните си приходи. За същата година международна компания за карго превози е спечелила по 20 лева на всеки 100 лева собствен капитал.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.