Home » българи зад граница, Избрано

За празника на българската просвета и култура в Хамбург

2015.05.28 Няма коментари
Spread the love

Нашият празник в Деня на българската просвета и култура

IMG_0562

С богата и пъстра културна програма, куп емоции и силно приповдигнат български дух бе отбелязан Денят на българската просвета и култура от учениците, учителите и многобройните гости на Българското училище в Хамбург.

IMG_0673

Празникът бе уважен от почетния консул на Република България в Хамбург проф. Герд-Винанд Имайер, който прие поздравите на българската общност по случай награждаването му с ордена „Mадарски конник“ първа степен и произнесе кратка реч за важната роля на Българското училище в германския град. Думи за празника на светите братя Кирил и Методий отправи свещеникът от БПЦ отец Кръстин Апостолов.

IMG_0620

Тържествената програма бе открита със стихотворението „Аз съм българче”, в изпълнение на първокласничка, което припомни родните корени и изведе причината за празника. Вдъхновени думи разкриха смисъла на 24-ти май и очертаха мисията на Българското училище в Хамбург да бъде езиков и културен мост към родината. А запяването на всеучилищния химн „Върви, народе възродени” спонтанно изправи на крака цялата зала, която изпя песента заедно с учениците от Българското училище в Хамбург. Много вълнуващи бяха участията и на абитуриентите, и на бъдещите първокласници, и на малките ученици, които гордо изнесоха рецитала „Всички букви зная, мога да чета” и пяха песни за българската азбука.

IMG_0437

Българското училище в Хамбург представи и своите музикални таланти. А даровитите Клара (на 6 г.) и Марин (на 9 г.) Хомски, които макар и толкова малки, печелят сърцата на публиката и по международни конкурси, изпълниха на пиано и цигулка написаната специално за това тържество музикална пиеса „Пеперуди”.

IMG_0759

С аплодисменти на сцената бяха посрещнати и българските оперни певци в Хамбург: Веселина Тенева, Димитър Тенев и Кирил Шарбанов, които изпълниха арии, песни и дуети от български композитори с акомпанимент на пиано от Ива Шарбанова.

IMG_0683

Специален гост на празника беше вокално-инструменталното трио “Веселие” от град Търново с художествен ръководител Веска Илиева. Под майсторската свирня и песни на малките гъдуларчета се виеха кръшни хора дълго след края на концерта. А от далечна Япония Българското училище в Хамбург посрещна г-жа Ирен Ямами, която представи красотата на изработеното от нея уникално пано-знаме с картата на България, върху което е избродирала 140 български шевици. Г-жа Ямами е инициатор за създаването на национално движение Работилница „Седянка“, чиято ръководителка г-жа Любка Любенова, също гост на училището, разказа за целта на Движението да възроди традиционните умения на българските жени в изработването и украсата на облеклото и дома. Г-жа Любенова прие поканата да проведе семинар-работилница с учениците от Българското училище в Хамбург.

IMG_1053

Както традицията повелява, официалната част на тържеството завърши с танцови хореографии на двете групи за народни танци в Хамбург – „Здравец” и „РитмиККа”, които отправиха покана за хоро към всички присъстващи.

IMG_1289

С извито многоокръжно хоро, грейнали лица и богата почерпка с традиционни български ястия завърши празникът на Българското училище в Хамбург, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник на духа, който даде още мотивация и енергия за продължаване на дейността за съхраняване и популяризиране на българския език и култура в Хамбург.

  IMG_0582   IMG_0553

IMG_0612      IMG_0717

IMG_0915  IMG_0866

IMG_0999 IMG_1156  IMG_1240 

Източник: bgschule.de

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.