Home » Авторски страници, българи зад граница

Млади Български Гласове – Ню Йорк, Песен за азбуката

2015.05.20 Няма коментари
Spread the love

Zapreva-Tomova-YoungBulgarianVoicesNY-withColorfulAlphabet  (by Stoimen Vassilev)

“Песен за азбуката”

Концепция на проекта – Меглена Запрева
Tекст и музика на песента – Влада Томова
Продуценти на клипа – Влада Томова и Меглена Запрева

С участието и подкрепата на децата от училище “Млади Български Гласове Ню Йорк”

.

Влада Томова за “Песен за азбуката”:

Написах песен за българската азбука по молба на моя приятелка, Меглена Запрева, опитен и талантлив педагог, преподавател в българското училище “Млади български гласове – Ню Йорк”. За моя радост, песента много се хареса на децата, преподавателите и родителите от общността, и скоро бе създадена специална работилница, посветена на създаването на анимирано филмче по песента за азбуката. Създаването на песента и съпътстващите работилници представляват всъщност пилотният проект на един доста по-обширен обучителен план на Меглена Запрева. Филмчето включва песента, разбира се, която е с гласовете на децата от училище “Млади български гласове – Ню Йорк”.

.

Меглена Запрева за проекта:

Преподаването на български език е основен фактор за запазването на българската идентичност и култура. Екипът на хор и училище „Млади Български Гласове Ню Йорк” (МБГНЙ) има наблюдения за тази сила на езика. Образоваността и грамотността на децата стоплят сърцата ни и продължават нишката на древната ни култура.

В МБГНЙ създаваме програма за обучение по български, която е базирана на прогресивната философия на преподаване. Програмата ни е толкова забавна, колкото е и образователна, като отговаря на условията, в които живеят децата ни и на езиковите ни нужди в ХХI век. Инициативата ни е да съставим учебна програма, която да мотивира децата да учат български и да го правят с удоволствие. Учениците ни учат чрез правене, изследване и дългосрочни проекти, в които са включени ограмотяване, музика и изкуство. Решаване на реални проблеми, творчество, работа в групи и индивидуално внимание към отделния ученик са основополагащи за разработването на занятия, работилници и ограмотителни игри.

Понастоящем стартираме нов проект, изграден върху песни, които да се използват като учебни помагала и да служат като отправна точка за изграждане на разнообразни работилници. Поканихме Влада Томова да ни сътрудничи за проекта, който стартира с Песничка за азбуката. Междувременно с децата от МБГНЙ сме във вихъра на работилницата, свързана с песента: създаването на анимационно филмче за българската азбука. Децата пеят всеки път, когато са на училище, и често си пеят сами, докато работят по анимацията.

Целта на цялостния проект е да разработим и изпробваме учебна програма, която да може да се прилага в училища в България и в чужбина.

.

Повече за авторите на “Песен на азбуката” и обучителния проект:

Влада и Меглена

Влада и Меглена

.

Меглена Запрева е изкуствовед и специалиcт по разработване на образователни програми в музеи и културни организации. Тя преподава в елитното Тринити (Trinity School) и в българското училище “Млади Български Гласове – Ню Йорк”. Меглена е завършила Английската гимназия в Пловдив, бакалавърска степен по Изобразително изкуство и История на изкуството в Хънтър Колидж (Hunter College), и магистратура по Образование в музеите в Колежа по образование Банк Стрийт (Bank Street College of Education).

Интересът на Меглена към съчетаване на педагогика и изкуства я води към усилена работа в различни музеи. През последните 17 години тя е работила като музеен педагог към музеи и организации като Дъ Фрик Колекшън (The Frick Collection), Рубин Музиум (Rubin Museum of Art) и новопостроения в Ню Йорк парк Хай Лайн (The High Line).

Меглена също така е художник и работи в колективни проекти. По нейна инициатива е създадена авторската група в Ню Йорк Bulgarian Collaborative, която участва в Биеналето на съвременно изкуство в Куийнс Музиум (Queens Museum) през ноември 2013 г., и в изложбата, с която е открито новопостроеното крило на музея.

.

Влада Томова е певица и композитор, която се цели в сърцето с една земна и завладяваща изтънченост. Тя е създател и ръководител на ансамбъла “Балкански приказки” (Balkan Tales), който включва в състава си някои от най-добрите инструменталисти на Ню Йорк. Репертоарът на групата се простира от родната за Влада България до други части на Балканите и Близкия Изток, с нюанси от Индия и сефарадска Испания, напомняйки за културните корени на България, оформени от древни миграции, и връзката между тези традиции. Влада е също така основател и ръководител на Българския женски фолклорен хор “Ясни гласове” в Ню Йорк. Работата й с Balkan Beat Box продължава да намира международно признание и успех.

Влада Томова си сътрудничи с майстора на кавала Теодосий Спасов, с авангардния американски ситарист Chris Rael, с когото издава албума със сефарадски песни “Лазарската Роза” (The Lazarus Rose), с италианските продуценти на Analog People in a Digital World, с Иво Христов и проекта “Балкански”, с ливанския композитор Mike Massy, с Българска творческа група в Ню Йорк Bulgarian Collaborative. Сценичните изяви на Томова включват Карнеги Хол (Carnegie Hall) и Линкълн Център (Lincoln Center) в Ню Йорк, Международния Джаз фестивал в Монтреал, Чикагския фестивал за световна музика (Chicago World Music Festival), Фестивала Кумбре Тахин (Cumbre Tahin) в Мексико и др.

.

Българско училище “Млади Български Гласове Ню Йорк”

Българско училище “Млади Български Гласове Ню Йорк” (Young Bulgarian Voices New York) е организация с нестопанска цел, основана през 2004 г., с цел да разпространява българския език, традиции и култура в района на Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси. Методите на обучение са нетрадиционни и адаптирани към нуждите на двуезични деца, като централно място в методиката на преподаване заемат музиката, движението и изкуството. Основната цел е лесното усвояване на преподавания материал, както и възпитаване на траен интерес и любов към България. Училището предлага уроци по гъдулка, тъпан, фолклорни танци, пеене, солфеж, пиано, български език и култура.

.

Фейсбук страница на Песничка за азбуката

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.