Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Консулските услуги за българите зад граница – въпроси и проблеми

2015.05.06 Един коментар
Spread the love

В тази публикация са изложени някои въпроси и проблеми, касаещи консулските услуги за българските граждани зад граница, организирането на изнесени консулски дни и пр., които са стигали до нашето издание в контактите и кореспонденцията ни с български емигранти от разни краища на света.

.

За българските граждани зад граница би било важно да знаят дали има бюджети на дипломатическите представителства за командировки, които са важни и за т.нар. изнесени консулски дни. В тази връзка е важно да се знае има ли въобще бюджет за изнесените консулски дни, който да е предвиден и записан като такова перо в бюджета на българското Външно министерство. Както и това какви пари се отделят за командировки в различните български дипломатически представителства по света и колко от тези пари отиват за изнесени консулски дни.

Из Тарифа No 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси, приета с Постановление на МС № 333/2007 г.

Из Тарифа No 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси. Консулските услуги според чл. 5 от тази Наредба се увеличават с 50 %, когато консулските те се извършват извън консулските помещения, но в същото населено място, където е дипломатическото представителство. И със 100 %, когато се извършват в друго населено място от консулския окръг или са в неработни дни.

Има страни с голяма територия – като САЩ, Франция, Канада и др., в които има стотици хиляди български емигранти. А много от тях живеят в твърде отдалечени от българските посолства и консулства градове. За тези български емигрантски общности, отдалечени на стотици километри от от дипломатическите ни представителства, организирането на изнесени консулски дни е много важно.

В САЩ има многобройна българска емигрантска общност в най-различни градове и щати. А например българското генерално консулство в Чикаго отговоря, освен за щата Илинойс, в който е Чикаго, и за още 13 други американски щата. (За българската общност в Чикаго и дейността на българското консулство сме публикували много материали. Последният от тях, който съдържа и запис от изказване на генералния консул на сесия, организирана от българска НПО в Чикаго, може да се прочете тук – б.р.)

Таблица

Сравнителна таблица на площта и числеността на населението в България, Европейския съюз и 14-те щати, влизащи в консулския окръг, обслужван от българското генерално консулство в Чикаго

На места като Чикаго и много други конгломерати по света, за да се възползват от консулски услуги, хората трябва да вземат отпуск за цял ден. Освен изнесените дни извън консулствата, на места трябва да се разширят приемните дни 1-2 часа след работно време или една събота в месеца, когато на тези, които им е трудно и не могат да си позволят да отсъстват от работа, могат да го направят.

Ако средствата, постъпващи от консулски услуги, отиват за нови консулски дни, българските граждани в чужбина няма да се възмущават от високите цени на консулските услуги. Има и български граждани зад граница, и по-специално в САЩ, които биха платили и допълнителни такси, ако са сигурни, че те ще отидат за това в града, в който живеят, да се извършат изнесени консулски дни, които по едни или други причини, най-вероятно финансови, не се случват. Но това една ли се отнася за всички страни.

Има също така и екзотични, отдалечени райони, като например Канарските острови, в които също има проблем с консулските услуги. Преди няколко месеца например към триста български граждани, живеещи на Канарските острови, изпращат чрез посолството ни в Мадрид до МВнР писмо (вж. тук), с въпроси и искания за откриване на консулска служба или на консулски дни на двата по-големи канарски острова. Ако Външно министерство не може да открие консулска служба там, то поне би трябвало да отговори своевремeнно, че не може, и от българското посолство в Мадрид да бъдат организирани изнесели консулски дни на Канарските острови.

Освен това, по отношение на изнесените консулски дни, е важно дали мобилните апарати, които са нужни за биометричните данни и се намират в посолствата, ще стигнат до съответните градове в съответните страни, където се нуждаят от изнесени консулски услуги. Във Франция например са били отказани подобни услуги преди време, защото служителка от българското посолство в Париж казала, че не можела да пренесе този мобилен апарат сама, а посолството не можело да осигури кола, която да я закара на стотици километри от Париж в Южна Франция.

Относно таксите за нотариални заверки, за паспорти и пр., които са по-високи, отколкото в България, е важен въпросът къде към отиват тези такси. Дали отиват във Външно министерство, за да може то да финансира и подпомага своята дейност по отношение на консулските услуги, или отиват в държавния бюджет и не е ясно за какво точно се използват после. Има и предложения от страна на български емигранти да се създаде отделен фонд, в който да отиват тези такси, и да бъдат използвани за финансово обезпечаване на по-добри консулски услуги и изнесени консулски дни.

Друг важен въпрос, който вълнува българите в чужбина, е във връзка с паспортите, които се сменят на 5 години. През тази, 2015-та година, ще има много български граждани зад граница, които ще се нуждаят от смяна на паспортите си – това българската държава предвидила ли го е, осигурила ли го е финансово и организационно? – се питат те.

Има и въпроси, свързани с изнесените консулски дни в страни като Украйна, например. Понеже нашето издание, Eurochicago.com, е било търсено неведнъж и от българи от т.нар. историческа диаспора, до нас са стигали и такива въпроси. В Одеса например има българско генерално консулство, но в гр. Болград, в който живеят много българи, също се нуждаят от изнесени консулски дни, които да се случват по-често.

Има и други въпроси, стигнали до нас чрез наши читатели емигранти по един или друг повод, които се отнасят до информационното обслужване на българските граждани в различни страни, чрез сайтовете на съответните посолства и генерални консулства. Качването на подобна информация онлайн зависи от Външно министерство, на която тя може да се подава от самите посолства и консулства, но те самите не я качват на сайтовете си. Тази информация се забавя изглежда, не се качва своевременно. С тази дейност се занимавала частна фирма, която има договор за това с МВнР. Процесът по подаване, одобряване, качване на информацията на сайта на Външно министерство и съответните страници на дипломатическите ни представителства изглежда е дълъг и неоптимален. Като цяло оперативността на сайта на МВнР е недостатъчна; няма функционалност на страниците, практически липсват видео и снимкови материали; консулските служби, които са най-често търсените, нямат добра отличимост в целия сайт.

Ако трябва да обобщим:

– За по-доброто финансово обезпечаване на изнесени консулски дни би могло да се помисли за създаването на отделен фонд, в който да отиват таксите, давани от българските граждани в чужбина. Постъпилите средства в този фонд след това да бъдат давани за целево финансиране на изнесени консулски дни в страни или в градове, където организирането на такива изнесени дни е недостатъчно или въобще не се случва.

– За настоящата 2015-та година, в която се очаква много български граждани в чужбина да имат нужда да подновят своите паспорти, се надяваме, че в Министерството на външните работи ще направят необходимото този процес на смяна на документи да бъде достатъчно обезпечен кадрово и финансово.

– При обсъждането на Закона за държавния бюджет за следващата 2016 г., и в частност – на бюджета на Външно министерство – ако идеята за създаването на отделен фонд, в който да отиват таксите за консулски услуги за издаване на различни документи на българските граждани в чужбина, бъде възприета, тя би могла да намери място в регламентиращ това законов текст.

– За по-доброто информационно обслужване на българските граждани в различните страни, е необходимо по-голяма оперативност и мобилност при постъпването, пресяването и качването на информацията на страниците на българските дипломатически представителства, които са към сайта на Външно министерство. Не е зле също така рубриките за консулските услуги на съответните страници на тези представителства да са по-добре подчертани графично, по-лесно откриваеми и забележими.

.

Еврочикаго

One Comment »

  • Любо said:

    След като при изнесените консулски дни, услугата се заплаща със 100% увеличение спрямо тази в консулството (която вече е 100% завишена спрямо същата услига в България), тогава липсата на такива услуги не се дължи на финансов проблем. Причината е дезорганизацията и безхаберието на българската държава, на посолствата, посланиците, консулите и на МВнР.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.