Home » Авторски страници, българи зад граница

Стотици българи на Канарите се нуждаят от облекчени консулски услуги

2015.04.25 Няма коментари
Spread the love

Към нашето издание се обърна д-р Васил Халачев, който живее и работи на остров Гран Канария, Испания. Той е координатор на българите резиденти на острова. Д-р Халачев участва активно в разкриването за първи път на българска изборна секция на този остров при последните избори, в сътрудничество с други наши сънародници, живеещи на остров Тенерифе и на други Канарски острови.

Поради отдалечеността на региона, който е крайно периферен за Европейския съюз и е с особен статут, преди няколко месеца българите, живеещи на Канарските острови, са отправили искания в писмен вид, през посолството в Мадрид до българското Външно министерство, с молба за откриване на консулска служба или консулски дни на двата по-големи острова – Гран Канария и Тенерифе. Броят на българските емигранти на Канарите е нараснал в последните години и консулските услуги – като подновяване на лични документи и други консултации биха им били от голяма полза.

Част от съдържанието на писмото с отправените още преди месеци предложения

Част от съдържанието на писмото с отправените още преди месеци предложения

.

Писмото, което е изпратено на българското посолство в Мадрид още миналия ноември, е подписано от 297 български граждани, живеещи на Канарските острови. (Съдържанието на това писмо, заедно с имената на всички подписали се под него, може да се прочете по-долу – бел.ред.)

Както ни информира д-р Халачев, писмото на българските емигранти на Канарските острови е било местна инициатива, обсъдено, подписано и изпратено преди месеци. Преди седмица, поради липсата на каквато и да е развръзка по техните искания, той и арх. Константин Костов, който е координатор на българите в южната част на остров Гран Канария (д-р Халачев е координатор за северната част), са изпратили второ кратко писмо до посланик Коджабашев в Мадрид, за да напомнят за това, че няма никакъв отговор и движение по поставените в първото писмо предложения.  Във второто писмо те са използвали за отправна точка информацията, която са имали относно организирането на консулски дни за българите в Палма де Майорка (Балеарски острови).

.

След второто напомнящо писмо се е получил следният отговор от българското посолство в Мадрид:

“Посланик Коджабашев сърдечно благодари за това Ваше ново писмо. Както Ви уведомихме, изложените във Вашето писмо от м. ноември 2014 г. предложения и идеи, подкрепени от посолството, бяха изпратени веднага до Министерство на външните работи за разпореждане. До момента нямаме отговор. Използваме Вашето настоящо писмо, за да напомним на Министерство на външните работи за очаквания от посолството и нашите сънародници на Канарските острови отговор.
Бихме желали да ви уверим, че ако отговорът на предложението за откриване на Консулска служба на Канарските острови се забави, посолството ще организира Консулски дни на Канарските острови до края на тази година, въпреки строгите финансови ограничения, които единствено ни затрудняват. В тази връзка бихме искали да посочим, че насрочването на Консулски дни в Палма де Майорка от Генералното консулство във Валенсия поради малкото разстояние е значително по-лесно осъществимо.
Накрая бихме искали да Ви уверим, че посолството използва и ще използва всички налични ресурси в рамките на сегашното свое финансово състояние за навременното и качествено консулско обслужване на живеещите в Испания български граждани.

Сърдечни поздрави!
Посолството – Мадрид”

.

Според Васил Халачев от Българското посолство в Мадрид реагират положително на инициативата и искат да им съдействат. Българите на Канарските острови си дават сметка, че  откриването на постоянна консулска служба вероятно ще е икономически неизгодно за българската държава и затова се надяват най-вече на консулски дни, които да организират съвместно с посолството в Мадрид, и които биха постигнали ефективност при нисък финансов разход.

Д-р Халачев казва, че пример за отличното взаимодействие между нашите сънародници на Канарите и българското посолство в Мадрид са били откритите за последните български избори изборни секции в Лас Палмас де Гран Канария и в Санта Круз де Тенерифе. За тези секции са били предоставени от местните власти помещения и техника, и е имало добра организация и съдействие от страна на местната диаспора на изпратените служители от посолството.

.

Надяваме се, че Българското посолство в Мадрид ще организира консулски дни за българите на Канарите, ако се забави отговора за откриването на консулска служба там. И, че за това те няма да се наложи да чакат чак до края на годината.

Надяваме се също така, че Външно министерство ще удостои с внимание този апел, написан още преди месеци от стотици български граждани, живеещи на тези отдалечени острови, и тяхната нуждата от облекчени консулски услуги. Ако в МВнР смятат, че няма възможност за откриването на консулска служба на Канарите, то би трябвало поне да заявят, че е така, и да се направи необходимото за откриването на консулски дни на двата по-големи канарски острова в близко бъдеще.

.

Следва текстът на писмото, изпратено през ноември 2014 г. от наши сънародници, живеещи на островите Гран Канария, Тенерифе, Лансароте и Фуертевентура, които са се подписали под него с трите си имена.

———————————————————————————————————————

До

Негово Превъзходителство
г-н Костадин Коджабашев,
Посланик на Република България в Кралство Испания

Уважаеми г-н Посланик,

С настоящото писмо ние, българите, живеещи на Канарските острови, бихме искали да Ви запознаем с един наболял за нас проблем и да Ви помолим за Вашето съдействие при разрешаването му, а именно да бъде облекчена процедурата при подновяване на българските документи за самоличност – лична карта, паспорт, свидетелство за управление на моторно превозно средство и първи паспорт на новородено дете. Досегашната практика е тежка – трябва да се идва два пъти в Посолството в Мадрид, един път за подаване на молба и втори път – за получаване на готовите документи. Тези пътувания са свързани с много проблеми, служебни и лични, финансови и здравословни. Много трудно се получава отпуска, пътуването е изморително, а всичко е свързано и с много разхoди!
Например – възрастни хора, за които пътуването със самолет е непосилно, особено без придружител. Или едно младо семейство с малки деца. Ако майката трябва да смени личните си документи или тези на децата, трябва да има отпуск, да пътува с малките деца и да я придружава съпругът ѝ, който също трябва да е в отпуск. Трябва да се наеме хотел за една нощ, защото децата не могат за един ден да пътуват два пъти по три часа със самолет. И това трябва да се направи двукратно за един документ!

След многостранни обсъждания, членовете на българската общност на Канарските острови стигнахме до общо становище по въпроса и си позволяваме да Ви представим

НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

1. Да се учреди Консулска служба на Република България на Канарските острови.

2. Ако това е невъзможно, тогава да се учреди Временна Консулска служба, като: Един път в годината, последователно в Лас Палмас де Гран Канария и в Санта Крус де Тенерифе, да бъде командирован оторизиран служител от Посолството, който да извърши необходимите административни действия при подаване на молбите за нови документи на всички онези български граждани, живущи на Канарските острови, на които изтича срокът на валидност на старите документи и желаят да ги подновят през съответната календарна година.

3. Желаещите да подменят документите си за самоличност да се записват в нарочен списък, подготвян от нашата общност предварително, преди идването на командирования служител, за да има яснота колко души ще ползват тази услуга и да се калкулира необходимото време за това.

4. Готовите нови документи за самоличност да бъдат изпращани с препоръчана пратка, за да не се налага втори път идване на служител от Посолството.

Уважаеми г-н Посланик,

надяваме се нашето предложение да бъде разгледано и да бъдат предприети необходимите
мерки, за да се удовлетвори нашата молба.

С уважение:

1. Aлексанрър Валентинов Александров – Лансароте

2. Снежана Владимирова Александрова – Лансароте

3. Лилия Боянова Крумова – Лансароте

4. Валентин Александров Крумов – Лансароте

5. Венелин Валентинов Александров – Лансароте

6. Тихомир Куманов Tодоров – Tенерифе

7. Женя Кирилова Ботева – Tенерифе

8. Донна Трифонова Трифонова – Tенерифе

9. Искра Цветанова Маринова – Tенерифе

10. Сабин Методиев Минчев – Tенерифе

11. Константин Георгиев Костов – Гран Канария

12. Валентин Николов Димитров – Гран Канария

13. Соня Стоянова Каменова – Лансароте

14. Красимир Железов Костов – Tенерифе

15. Даринка Миткова Йорданова – Гран Канария

16. Николай Захариев Захариев – Гран Канария

17. Васил Николаев Халачев – Гран Канария

18. Мария Сергеева Николова – Гран Канария

19. Инна Иванова Гешева – Тенерие

20. Геновева Христова Ганева – Лансароте

21. Григор Василев Панайотов – Лансароте

22. Роман Найденов Иванов – Tенерифе

23. Анелия Василева Станева – Tенерифе

24. Kристиян Тихомиров Куманов – Tенерифе

25. Kрасимира Георгиева Халачева – Гран Канария

26. Красимир Генов Караславов – Гран Канария

27. Виолета Кънчева Кънева – Лансароте

28. Мелиха Фикрет Изет – Лансароте

29. Марио Минков Йовчевски – Тенерифе

30. Mирослава Сашева Каролова – Лансароте

31. Oктай Фикрет Изет – Лансароте

32. Денислав Ангелов Петков – Лансароте

33. Маргарита Денева Петкова – Лансароте

34. Цветан Светославов Грънчаров – Фуертевентура

35. Анна Стойчева Грънчарова – Фуертевентура

36. Валентина Живкова Желева – Лансароте

37. Надежда Илиева Стоянова – Лансароте

38. Зорница Иванова Атанасова – Лансароте

39. Вили Георгиева Стоянова – Лансароте

40. Николай Иванов Танков – Тенерифе

41. Деница Миткова Цочева – Гран Канария

42. Мартина Mинкова Койновска – Гран Канария

43. Наталия Баева Стефанова – Гран Канария

44. Боян Стоименов Стоименов – Гран Канария

45. Вяра Драгомирова Басанова – Гран Канария

46. Анелия Бориславова Ралчева – Гран Канария

47. Мартин Кирилов Вълев – Гран Канария

48. Марийка Димитрова Вълева – Гран Канария

49. Милен Кирилов Вълев – Гран Канария

50. Ваня Георгиева Христова – Тенерифе

51. Георги Димитров Законов – Гран Канария

52. Магдалена Костадинова Законова – Гран Канария

53. Ивайло Марев Георгиев – Тенерифе

54. Мирослава Стефанова Славова – Тенерифе

55. Веселин Тодоров Марков – Тенерифе

56. Мария Николова Маркова – Тенерифе

57. Иванка Герчева Маркова – Тенерифе

58. Тони Веселинова Маркова – Тенерифе

59. Веселин Веселинов Марков – Тенерифе

60. Васил Атанасов Миланов – Гран Канария

61. Росица Христова Миланова – Гран Канария

62. Мариела Василева Миланова – Гран Канария

63. Виктория Василева Миланова – Гран Канария

64. Милан Атанасов Димитров – Гран Канария

65. Мария Василева Атанасова – Гран Канария

66. Павел Христов Христов – Гран Канария

67. Ива Николаева Христова – Гран Канария

68. Христо Павлов Христов – Гран Канария

69. Стаменка Иванова Зайчева – Гран Канария

70. Тодор Иванов Зайчев – Гран Канария

71. Иван Тодоров Зайчев – Гран Канария

72. Цветанка Рачева Казакова – Лансароте

73. Лилия Константинова Велева – Гран Канария

74. Денислав Златков Иванов – Гран Канария

75. Кристиян Георгиев Георгиев – Гран Канария

76. Сергей Венелинов Димитров – Лансароте

77. Цветанка Христова Димитрова – Лансароте

78. Mартин Карамфилов Якимов – Гран Канария

79. Mария Димитрова Братованова – Гран Канария

80. Даяна Мартинова Якимова – Гран Канария

81. Кристиан Мартинов Якимов – Гран Канария

82. Зоя Момчилова Борисова – Тенерифе

83. Митко Младенов Борисов – Тенерифе

84. Ива Миткова Борисова – Тенерифе

85. Иванка Харалампиева Мехтерова – Тенерифе

86. Ангел Куйнов Мехтеров – Тенерифе

87. Елена Михнева Тодорова – Тенерифе

88. Георги Харалампиев Карбанов – Тенерифе.

89. Aнгелина Лазарова Карбанова – Тенерифе

90. Иван Лазаров Карамусалов – Тенерифе

91. Елена Дойчева Карамусалова – Тенерифе

92.Tихомир Боянов Котов – Лансароте

93. Aлис Оник Енизелян Цанова – Лансароте

94. Цветан Леков Илиев – Гран Канария

95. Ивелина Мариянова Русинова – Гран Канария

96. Мариян Димитров Михов – Гран Канария

97. Десислава Георгиева Радушева – Гран Канария

98. Димитър Стефанов Димитров – Тенерифе

99. Юлия Станчева Райкова – Гран Канария

100. Цветана Светославова Каменова – Лансароте

101. Мирослав Валентинов Матев – Лансароте

102. Aнгел Колев Генчев – Тенерифe

103. Красен Иванов Иванов – Гран Канария
Петко Иванов Стоилов-Тенерифе

104. Kрасимир Георгиев Ковачев – Гран Канария

105. Анелия Наскова Хаджицанчева-Ковачева – Гран Канария

106. Кейси Красимир Ковачева – Гран Канария

107. Цанка Димитрова Бъчварова – Тенерифе

108. Божидар Христов Бъчваров – Тенерифе

109. Доника Божидарова Бъчварова – Тенерифе

110. Димитър Божидаров Бъчваров – Тенерифе

111. Соня Милчева Григорова – Тенерифе

112. Андрей Андреев Григоров – Тенерифе

113. Ана Андреева Григорова – Тенерифе

114. Нина Милчева Цветкова – Тенерифе

115. Андреан Александров Стоименов – Тенерифе

116. Милена Милкова Влаева – Тенерифе

117. Валентина Димитрова Русинова – Гран Канария

118. Румяна Колева Динева – Гран Канария

119. Тодор Димитров Георгиев – Гран Канария

120. Кремена Петрова Генчева – Гран Канария

121. Раян Тодоров Георгиев – Гран Канария

122. Юлиана Колева Христова – Гран Канария

123. Христо Петков Христов – Тенерифе

124. Йонко Валентинов Йотов – Тенерифе

125. Траяна Йонкова Йотова – Тенерифе

126. Габриела Христова Петкова – Тенерифе

127. Мирослав Найденов Иванов – Тенерифе

128. Евгени Георгиев Мичев – Гран Канария

129. Добри Цвятков Кривирадов – Тенерифе

130. Пламен Иванов Йорданов – Гран Канария

131. Дора Руменова Бърлатова – Гран Канария

132. Веселин Тодоров Бърлатов – Гран Канария

133. Георг Георгиев Димитров – Гран Канария

134. Дарена Стойкова Златева – Тенерифе

135. Вася Кирилова Гъркова – Гран Канария

136. Минчо Колев Минчев – Гран Канария

137. Диана Георгиева Димитрова – Гран Канария

138. Катя Стоянова Петрова – Гран Канария

139. Веселка Цветанова Василева – Гран Канария

140. Николета Стефанова Попова – Гран Канария

141. Васил Господинов Кирков – Гран Канария

142. Адриан Василев Кирков – Гран Канария

143. Красимир Василев Кирков – Гран Канария

144. Милена Петрова Янева – Гран Канария

145. Соня Никифорова Станчева – Тенерифе

146. Августина Атанасова Дойчева -Тенерифе

147. Петя Калчева Илиева – Тенерифе

148. Стоян Димитров Куков – Гран Канария

149. Богомил Борисов Петров – Гран Канария

150. Цветинка Маринова Иванова – Гран Канария

151. Светлана Любомирова Кировска – Гран Канария

152. Стефан Колев Тодоров – Гран Канария

153. Яна Петрова Тодорова – Гран Канария

154. Иван Запрянов Стойчев – Тенерифе

155..Сийка Асенова Пантева – Tенерифе

156. Владиана Хорхеева Кольадо – Teнерифе

157. Недялка Росенова Тодорова – Гран Канария

158. Ангел Николов Гешев – Тенерифе

159. Стела Краснеславова Цонева – Тенерифе

160. Живка Трифонова Михнева – Тенерифе

161. Свилен Христов Христов – Тенерифе

162. Адриана Николаева Найденова – Тенерифе

163. Боряна Христова Христова – Тенерифе

164..Николай Василев Василев – Гран Канария

165. Mария Дончева Паскалева – Гран Канария

166. Данаил Банов Лаков – Гран Канария

167. Мирослав Ангелов Гешев – Тенерифе

168. Николай Ангелов Гешев – Тенерифе

169. Йоана Ангелова Гешева – Тенерифе

170. Рена Иванова Гешева – Тенерифе

171. Елеонора Недялкова Методиева – Тенерифе

172. Ивайло Недялков Василев – Тенерифе

173. Цвета Сабинова Минчева – Тенерифе

174. Маргарита Антова – Тенерифе

175. Вивиан Пламенова Долчинкова-Тенерифе

176. Розана Георгиева-Тенерифе

177. Анджелина Ивайлова Методиева – Тенерифе

178. Александър Николаев Гешев – Тенерифе

179..Пламен Пехливанов – Тенерифе

180. Мария Лазарова – Тенерифе

181. Сара Борисова Илиева -Тенерифе
182. Атанас Илиев – Тенерифе

183. Георги Георгиев -Тенерифе

184. Светлин Стефанов -Тенерифе

185. Нина Стефанова -Тенерифе

186. Йордан Пантев -Тенерифе

187. Цветанка Пантева -Тенерифе

188. Катя Ташева – Тенерифе

189. Димитър Ташев – Тенерифе

190. Иванка Петкова – Тенерифе

191. Ренета Петкова – Тенерифе

192. Красимир Касабов – Тенерифе

193. Росица Касабова -Тенерифе

194. Делян Епитропов -Тенерифе

195. Веселин Арсов -Тенерифе

196. Златка Александрова Дракова -Тенерифе

197. Вилма Накева – Тенерифе

198. Димчо Стоянов Едров – Тенерифе

199. Тодорка Колева Едрова – Тенерифе

200. Лозан Дойкин – Тенерифе

201. Али Мехмедов Ходжов – Тенерифе

202. Галина Василева – Тенерифе

203. Иван Марков Марков – Тенерифе

204. Диана Динкова Ботева – Тенерифе

205. Мариана Атанасова – Тенерифе

206. Елена Атанасова – Тенерифе

207. Марио Атанасов – Тенерифе

208. Пламен Георгиев – Тенерифе

209. Теодоси Атанасов – Тенерифе

210. Полина Петрова – Тенерифе

211. Марта Генова – Тенерифе

212. Вера Атанасова – Тенерифе

213. Георги Георгиев Наков – Тенерифе

214. Деян Симеонов – Тенерифе

215. Александра Янева – Тенерифе

216. Марийка Колева Денчева – Тенерифе

217. Здравко Златков Желев – Тенерифе

218. Александър Златков Желев – Тенерифе

219. Андреа Веселинова Денчева – Тенерифе

220. Цветанка Александрова Драганова – Тенерифе

221. Цанко Василев Драганов – Тенерифе

222. Кристина Славчева Бадатлиева – Гран Канария

224. Пепа Илиева Пройчева – Гран Канария

225. Мая Русанова Кутева – Тенерифе

226. Иванка Стойкова Стойчева – Тенерифе

227. Вера Иванова Желязова – Гран Канария

228. Желка Стойкова Стойчева – Тенерифе

229. Марин Стойков Стойчев – Тенерифе

230. Георги Петров Тютюнков – Тенерифе

231. Кирил Драгоев Кирчев – Тенерифе

232. Тина Янкова Кочева – Гран Канария

233. Люсия Таис Диаз Янкова – Гран Канария

234.. Веселина Христова Танкова – Тенерифе

234. Йорданка Златева – Гран Канария

235. Петър Иванов Рачев – Гран Канария

236. Борислав Николов Атанасов – Гран Канария

237. Светла Буюклийска Попова – Гран Канария

238. Иванка Кирчева Петкова – Тенерифе

239. Катерина Стефанова Славова – Teнерифе

240. Николай Георгиев Папазов – Tенериофе

241. Иванка Маджарова – Teнерифе

242. Искра Маджарова – Teнерифе

243. Павлина Илиева Андонова – Teнерифе

244. Дора Митева Стоянова – Teнерифе

245. Ивелина Любомирова Александрова – Teнерифе

246. Дафинка Емануилова Васева – Тенерифе

247. Антония Крумова Васева – Тенерифе

248. Крум Богданов Васев – Teнерифе

249. Гинка Васкова Петрова – Teнерифе

250. Павлин Илиев Петров – Teнерифе

251. Марияна Стойкова Карчева – Teнерифе

252. Красимир Йорданов Карчев – Teнерифе

253. Детелина Василева Енчева – Teнерифе

254. Евгений Стоянов Енчев – Teнерифе

255. Нина Христова Стоянова – Teнерифе

256. Стела Атанасова Станкова – Гран Канария

257. Mария Александрова Ангелова – Лансароте

258. Ангел Божидаров Ангелов – Лансароте

259. Маргарита Денева Петкова – Лансароте

260. Денислав Ангелов Петков – Лансароте

261. Симеон Иванов Цветанов – Лансароте

262. Бойко Димитров Желев – Лансароте.

263. Иван Цветанов Цветанов – Лансароте

264. Цветанка Атанасова Цветанова – Лансароте

265. Валентин Симеонов Симеонов – Лансароте

266. Ивайло Атанасов Гайрев – Лансароте

267. Ангел Андонов – Тенерифе

268. Данаил Иванов Димитров – Лансароте

269. Лилия Чикова – Тенерифе

270. Донка Иванова Бончева – Гран Канария

271. Александър Андонов – Тенерифе

272. Албена Атанасова – Гран Канария

273. Даниела Валентинова Вълкова – Гран Канария

274. Даниел Димитров – Тенерифе

275. Цветана Цветкова – Тенерифе

276. Георги Георгиев – Тенерифе

277. Дочка Георгиева – Тенерифе

278. Стела Парушева Павлова – Тенерифе

279. Светлин Дойчев Жеков – Тенерифе

280. Георги Лазаров – Тенерифе

281. Десислава Пенева Лазарова – Тенерифе

282. Максим Лазаров – Тенерифе

283. Камен Ангелов Грудев – Фуертевентура

284. Дилян Димитров Михалев – Гран Канария

285. Tодор Смирнов Грозданов – Фуертевентура

286. Даниела Живкова Грозданова – Фуертевентура

287. Анелия Мирянова Антонова – Фуертевентура

288. Филип Иванов Бръшков – Фуертевентура

289. Станимира Игнатова – Фуертевентура

290. Илинка Георгиева Стоянова-Ряпова – Фуертевентура

291. Теодор Петров Ряпов – Фуертевентура

292. Христо Иванов Иванов – Фуертевентура

293. Деян Александров Александров – Фуертевентура

294. Христина Тодорова Кашичева – Фуертевентура

295.Бистра Йорданова Фичерова-Фуертевентура

296.Илия Иванов Василев-Фуертевентура

297.Владимир Михайлов Шуманов – Фуертевентура

298. Георги Митев – Фуертевентура

Имената в този списък са автентични.
Всички, които поддържат НАШЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ,
потвърдиха това, като лично се вписаха в списъка.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.