Home » Избрано, политика

Борисов заръча разсекретяване на всички договори на КТБ

2015.05.15 Няма коментари
Spread the love

boyko_borissov_profile_new1

Премиерът Бойко Борисов заръча на временната парламентарна комисия за КТБ да предложи всички договори на банката да бъдат разсекретени.

“Фирмите, физически лица, кредити, включително и направените цесии за цялото съществуване на банката, за да стане веднъж завинаги да стане ясно какво се е вършило там”, коментира той пред журналисти след участието му в парламентарния контрол. Борисов се обяви за оповестяване на сметки на партии, на политически лидери, на депутати, “всичко да излезе на светло”.

В сряда народният представител от ДПС Йордан Цонев обяви, че партията е внесла предложение в парламентарната комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ) да отпадне банковата тайна за променените депозити с преференциални лихви, както и за депозитите на политици и депутати.

Идеята е да се даде възможност на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и на синдиците да могат да оповестяват публично всички договори, когато банката е в несъстоятелност, разказаха депутати от ГЕРБ. Текстовете за промени в Закона за кредитните институции се обсъждат между всички парламентарни групи и на следващото заседание на временната комисия (в сряда – бел. ред.) ще бъдат поканени експерти, за да изразят мнение по тях, каза председателят й Десислава Атанасова.

Според действащия закон сега банкова тайна може да се оповести с разрешение на съда по искане на прокурор, министър на финансите, шеф на НАП, директор на Агенция “Митници”.

По повод получените от медиите вчера списъци с посетители в кабинета на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев Борисов гарантира, че той и важните хора в ГЕРБ, с които е говорил, нямат отношения с КТБ и не са ходили в банката.

“Нито веднъж някой не ме е питал мога ли да ходя там и аз да съм казал да. Щях да понеса отговорност, ако съм казал да, и щях да кажа, да, пратих го по тази тема”. Попитан откъде е знаел толкова рано вчера, че в списъците няма хора на ГЕРБ, премиерът каза, че са му се обадили и са му казали, но не уточни кой.

“Татарски (бившият председател на комисията по регионална политика Любен Татарски, който сега е началник на кабинета на земеделския министър Десислава Танева – бел. ред.) е бил наш депутат и е ходил там, но вече не е депутат”, каза Борисов. Той се дистанцира от шефа на КФН Стоян Мавродиев, който много отдавна не бил в ГЕРБ.

В отговор на въпрос премиерът обясни, че не е редно хора на ключови позиции като регулаторни органи да ходят при Цветан Василев освен ако не са отишли да проверяват. “Затова питайте Мавродиев “що си дирил там и той да обясни – на тази дата съм бил на проверка, същото и за Лукарски”, коментира той. “Ако аз бях ходил, щях да ви кажа защо, но като не съм ходил – какво да ви кажа”, обясни още Борисов.

Източник:  “Дневник”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.