Home » Авторски страници, българи зад граница

Снежина Мечева: Българският език трябва да стане матуритетен на европейско ниво

2015.05.23 Няма коментари
Spread the love

Интервю на Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, за предаването “Събота 150” на “Хоризонт”.

.

Снежина Мечева

Снежина Мечева

Българските училища зад граница трябва да се институционализират като част от българската образователна система, казва Снежина Мечева в своето интервю за Националното радио. АБУЧ е дала свои предложения по проектозакона за училищното и предучилищното образование и се надява законодателят да се съобрази с тях. По отношение на българските учебници, г-жа Мечева казва, че се чуди на авторите на учебници, които се стараят да включат в текстовете на учебниците колкото се може повече чуждици. Отделно, що се отнася до учебниците, по които се преподава в българските училища в чужбина, поради спецификата на преподаването на български език, литература, история и пр. зад граница, при тяхното изготвяне трябва да се търси мнението и на българските училища зад граница. Учебниците, особено в гимназиалния курс на българските училища зад граница, сега са почти неприложими, казва г-жа Мечева.

“Следващата голяма задача на АБУЧ е да поставим наши искания в Европейския парламент – казва г-жа Мечева в ефира на “Хоризонт”.  – Ние искаме българският език да стане матуритетен в чуждите образователни системи на европейско ниво. Защо други държави да имат такива матури в рамките на ЕС, а ние не? Трябва нашите евродепутати да поставят този въпрос в Комисията по образованието на Европарламента.”

Във връзка с предстоящия 24 май,

г-жа Мечева изтъква, че за този 24 май 320 български деца, учители и родители от 17 български училища зад граница са заминали на собствени разноски в Рим, за да се поклонят на гроба на св. Кирил. Децата ще развеят български знамена на 24 май на площад “Св. Петър” и ще изпеят химна на Светите братя Кирил и Методий.

Както и това, че представители на други 4 български училища в чужбина се готвят да се посрещнат 24 май на традиционния събор в Микулциче, Чехия, където се предполага, че е погребан св. Методий.

Г-жа Мечева специално изтъква и това, че на 24 май в Чикаго ще се открие паметникът на Васил Левски. И, че идеята е с помощта на българския генерален консул в Чикаго да се създаде българския алея в някои от чикагките паркове, в която да има паметници и на Джануариъс Макгахан, и на Алеко Константинов.

Снежина Мечева споменава и за постижението на училище “Джон Атанасов” в Чикаго и лично на неговата директорка Боянка Иванова, да извоюват с дипломите, издавани от това училище, да се получава кредит да кандидатстване в добри училища и в университети.

В предаването е включено и кратко интервю с Дима Маркова, преподавател от българско училище “Христо Ботев” в Ню Йорк, която казва, че учебниците, по които учат децата в чужбина, трябва да се адаптират за техните нужди. Децата в чужбина срещат доста трудности при използването на тези учебници.

Цялото интервю на Георги Марков със Снежина Мечева в предаването “Събота 150” на БНР може да се чуе в записа тук:

Линк към БНР (тук).

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.