Home » българи зад граница, Избрано

Българи, връщащи се от Прага, се разминаха с бомбен взрив

2015.05.18 Няма коментари
Spread the love

Словак или чех е поставил бомбата в автобуса, заяви пред БТВ управителят на фирмата превозвач “Омега Груп” Драгомир Петков. Автобусът, в който са пътували предимно български граждани, е бил задържан в Будапеща, заради намерена бомба в багажа на един от пътниците. 5-литрова туба с бензин била омотана с тиксо и имала таймер.

Автобусът на фирма “Омега Груп” е пътувал от Прага за Варна. Пътуването протичало нормално до момента, в който шофьорите усетили миризма на бензин. Сторило им се странно, тъй като автобусът бил на нафта. Спрели на Околовръстното шосе след Будапеща. Огледали добре автобуса и не установили конкретна причина за миризмата. Тогава единият от шофьорите попитал пътниците какво носят в багажите си. След като разговаряли и претърсили и багажното отделение, се оказало, че има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба, разказват от фирмата за OFFNews.

Шофьорите веднага подали сигнал и на място пристигнала полиция и жандармерия. Задействани са всички институции в Чехия, Словакия и Унгария, взети са отпечатъци от автобуса и от тубата, в която е било взривното вещество.

Единственото, което се знае за собственика на въпросния куфар, е, че се е качил от Прага и е слязъл в Бърно, а билетът му е бил до Братислава.

Всички пътници са били изкарани от автобуса. Направен е обстоен преглед и бомбата е била обезвредена.

Автобусът е бил под наблюдения около 10 часа. Потеглил е отново по маршрута си днес на обяд.

Управителят Драгомир Петков уточни, че по европейските закони няма как да бъде проверяван багажът на пътниците. „Казаха, че било доста силно устройството, самоделно. Казаха ни, че сме извадили късмет, че тубата се е разляла и самата течност е почнала да тече в багажника. От там започва миризмата и съответно тогава отваряме багажника, виждаме сака, който е мокър, вадим го и виждаме бомбата вътре. Уведомени са органите и са задействани всички институции в Чехия, в Словакия и в Унгария. Взеха се отпечатъци от автобуса и от взривното вещество“ – обясни Петков.

Петър, който е бил в автобуса с бомбата, разказа какво се е случило пред БНР:

“Тръгнахме от автогарата в Прага и пътувахме за България, по едно време започна да мирише на ацетон, на бензин, на химикали. Шофьорите попитаха пътниците, дали не са сложили нещо в саковете си. Стана ясно, че няма. Спряхме да качим други пътници, а въпросният човек с бомбата слязъл и повече не се върна. В Будапеща, в Унгария, спряхме да направим почивка, отвориха шофьорите багажника, видяха проблемния сак, който беше мокър отдолу, а когато го отвориха, вътре в него имаше самоделна бомба – 5-литрова туба, омотана с черно тиксо, кабели, часовник с таймер отгоре върху тубата”.

Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов пък каза, че намерената бомба в автобус на фирмата “Омега груп 48” не е първият инцидент с превозно средство на същото дружество.

“С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа”- коментира Михайлов. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.