Home » Авторски страници, българи зад граница

В Чикаго представиха книгата “БИЗОНИ КРАЙ ДУНАВА”

2015.05.18 Няма коментари
Spread the love

Премиерата на романа на Симеон Гаспаров “Бизони край Дунава” най-накрая се състоя и в града край езерото Мичиган. Заради приноса на автора й за съхраняването на непреходните духовни ценности сред българската общност отвъд океана, генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов заяви, че от Държавната агенция на българите в чужбина награждават Гаспаров с почетна грамота и плакет. 

От мястото на събитието, специално за Eurochicago.com,

Георги Витанов – Богат

На снимката (отдясно наляво): Симеон Гаспаров, ген. консул Симеон Стоилов и Ангел Колев

На снимката (отдясно наляво): Авторът Симеон Гаспаров, генералният консул Симеон Стоилов и Ангел Колев

Американската премиера на книгата на журналиста Симеон Гаспаров „Бизони край Дунава” се състоя на 16 май, в БПЦ „Света София” край Чикаго. На срещата с автора, организирана от СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА, присъстваха не само приятели на родното слово, почитатели на творчеството на Мони Гаспаров, но и генералният консул на страната ни във Ветровития град, г-н Симеон Стоилов. Специален гост бе също и журналистът Ангел Колев, помогнал за издаването и популяризирането на романа.

След кратко представяне на книгата и разказ за майсторството, като език и стил на Симеон Гаспаров, водещият Георги Витанов – Богат даде думата на автора, който разказа историята по написването на книгата.

20150516moni001

За Симеон Гаспаров и цялостното му творчество разказа развълнувано Петър Стаматов от сайта Еврочикаго. Tой сподели колко дълбоко го е трогнал предишният роман на автора „Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин”, докато го е чел по време на работата си в Южна Корея. С присъщата си сърцата артистичност и патос, известният сред българската имиграция в Чикаго писател и актьор Добри Карабонев пък прочете глава от книгата сред овациите на присъстващите.

След проникновено слово за романа „Бизони край Дунава” и неговият автор, консулът на страната ни в Чикаго, г-н Стоилов прочете грама от Държавната агенция за българите в чужбина – София, с която съобщи, че Симеон Гаспаров е награден с грамота и плакет на Агенцията, за неговия “принос в съхраняването на непреходните духовни ценности сред българската общност в Северна Америка и Европа, за литературното му творчество, изпълнено с родолюбие и оптимизъм за бъдещето на България, и във връзка с премиерата на романа „Бизони край Дунава” на американска земя.”

Тази радостна вест бе посрещната с бурни аплодисменти и ръкопляскания от публиката, сред която бяха още отец Грую Цонков, проф.Никола Чаракчиев, проф.Стефан Стефанов, Нели Кехаьова, Василен Васевски, Илия Консулов, Райна Недялкова, Костадин Жеков, Пламен Пенчев, Лили Паслиева, Елена Димитрова, д-р Севделин Панев и др.

.
20150516moni003
По време на тържеството в църквата “Св. София” не липсваха и други приятни изненади. Едната от тях бе, когато в залата се появиха писателят публицист Георги Ганев и журналистът пътешественик Васил Цончев, които за да бъдат специално на премиерата на “Бизони край Дунава”, бяха изминали близо 2000 мили с кола за два дни от Финикс (Аризона) до Чикаго.

И накрая за финал може би ще е уместно да цитираме и послеслова от корицата на творбата, написан от редактора на книгата, пловдивската писателка Ина Иванова:

”Романът „Бизони край Дунава” паралелно разказва историите на индианския вожд Джо Изправената мечка и Наско – дете на социалистическа София от 80-те години на вече миналия век. Един в друг – като в система от огледала – ще се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати; рок музиката и митологията на коренните североамериканци; носталгията по детството и и скепсиса на „порасналия” съвременен човек.”Бизони край Дунава” е притча за човечността, която си дължим. Написана в непретенциозния, четивен стил на Симеон Гаспаров, тази книга ще диалогизира с вас и няма лесно да ви пусне. Романът ще ви трогне и разсмее, ще ви накара да си припомните и заобичате отново улици и аромати, ще ви върне в онази възраст, когато играехте с колички под масата. И ненатрапчиво ще опита да ви напомни за онези позабравени думички: чест, човеколюбие, обич. Гласът на Симеон Гаспаров е уникален за нашите ширини. Българин, живеещ вече 16 години в САЩ, той е носител по стечение на обстоятелствата на две култури. Освен това, обаче С. Гаспаров не е пожелал да избяга нито от детето в себе си, нито от гражданина с позиция. ПРОЧЕТЕ ГО!”

.

Още снимки от събитието:

.
IMG_8989
.
IMG_8991
.
IMG_8957
.
20150516moni006
.
IMG_8950
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.