Home » Авторски страници, българи зад граница

139 български училища в чужбина с държавна финансова помощ

2015.04.06 2 коментара
Spread the love

Вижте българските училища в чужбина, одобрени за финансово подпомагане за 2015-2016 г.

.

Министерството на образованието и науката публикува на сайта си списък на българските неделни училища в чужбина за учебната 2015/2016 г., утвърден със Заповед № РД 09-393/31.03.2015 г. на министъра на образованието и науката. Списъкът е за финансово подпомаганите от МОН училища зад граница, по ПМС № 334/8.12.2011 г.

Началото на списъка, публикуван в сайта на МОН.

Началото на списъка, публикуван в сайта на МОН

Този списък съдържа общо 139 български неделни училища, намиращи се в 30 различни страни по света. Подредени по азбучен ред на страните, в които се намират, както следва:

2 от тях са в Австралия, 4 – в Австрия, едно в Белгия, 1 – в Бразилия,  8 – във Великобритания, 8 – в Германия,  7 – в Гърция (3 от които в Атина), 1 – в Израел, 27 – в Испания (от които 4 в Мадрид, останалите в двайсетина различни испански града и в едно испанско село), 2 – в Ирландия, 5 – в Канада, 8 – в Кипър, 1 – в Китай (Пекин), 1 – в Кувейт, 1 – в Мароко, 1 – в Молдова (Кишинев), 3 – в Холандия/Нидерландия, 1 – в Нова Зеландия, 1 – в ОАЕ (Дубай), 1 . в Полша, 1 – в Португалия, 1 – в Република Южна Африка, 3 – в Русия (2 – в Москва и 1 – в Санкт Петербург), 30 – в САЩ (8 от които в Чикаго, останалите в най-различни американски градове и щати), 1 – в Турция, 6 – в Украйна, 1 – в Унгария, 1 – във Финландия, 5 – във Франция (2 от които в Париж), 1 – в Швейцария.

Обобщено, поне както ги преброихме: най-много са българските неделни училища, намиращи се в различни щати на САЩ – 30. Следва Испания с 27 училища. Във Великобритания, Германия и Кипър има по 8 училища. В Гърция – 7, в Украйна – 6, във Франция и в Канада – по 5, в Австрия – 4, в Русия и в Холандия – по 3. В Австралия и в Ирландия има по 2 български училища. В останалите споменати страни има по 1 българско училище.

.

Целият списък може да бъде изтеглен оттук – spisak_nedelni_uchilishta_chuzhbina_2015_2016

.

Eurochicago.com

.

2 коментара »

  • Лила said:

    С какво ще им помагат- с финанси, учебници, софтуеър, учители…?

  • tronville said:

    Помага им се финансово, средно за година на училище се падат около 15000Е. Има и повече, има и по-малко. Но то и за това бе борбата, да се наотворят толкова училища, щото от по-миналата години държавата реши да финансира отварянето на бг училища…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.