Home » Избрано

Щвейцария първа по щастие, България е на 134-то място

2015.04.25 Няма коментари
Spread the love

5e_ec86aШвейцария, която е известна с шоколадите, луксозните часовници, банките и ски курортите си, е и най-щастливата страна в света, според ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН.

След Швейцария се нареждат Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

България заема 134-о място, като непосредствено преди нея са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея – Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда. Целта на доклада, който обхваща 158 държави, е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си.

Проучването ползва данни на Галъп уърд пол (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада. Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа, цитиран от Би Би Си.

Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 г.

Източник: Dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.