Home » Избрано

“На ръба” на Александър Морфов – реквием за един отиващ си народ?

2015.04.22 Няма коментари
Spread the love

Untitled1

Премиерните спектакли на Александър Морфов “На ръба” в Народния театър “Иван Вазов” в София предизвикаха различни реакции, но не оставиха никого равнодушен. Своите впечатления от това представление споделиха в “Денят започва с култура” по БНТ режисьорът Асен Шопов, театралният критик Гергана Пирозова, журналистът Мария Касимова и Радослав Бимбалов, автор на страницата “Пътеводител на българския гражданин”.

“Аз имах много силно емоционално преживяване тази вечер, отдавна не бях плакала на театър, много голяма социална тъга ме налегна”, призна Мария Касимова.

“Този спектакъл е обявен от автора Сашо Морфов като реквием за един народ, по източноправославно – панихида и неговите намерения са да разкаже как българинът се чувства в момента – на ръба”, така подготви бъдещите зрители Гергана Пирозова.

Нейната реакция: “За първи път виждам един спектакъл, в който съвсем открито и съвсем ясно разказва за бедните и онеправданите, за унижените и оскърбените в България, без намерението да е дидактичен, а да покаже българина в страха и в отчаянието си на ръба.”

“Представлението има общозавладяващо въздействие върху залата и мисля, че сме свидетели на изключително театрално събитие, това е някакво изключително избухване на твореца”, каза и режисьорът Асен Шопов.

“Според мен, всички, които не го харесват, го разбраха този спектакъл и това е голямото учудване, което предизвиква той” – така коментира представлението рекламистът Радослав Бимбалов.

Запис на разговора за спектакъла “На ръба” в предаването “Денят започва с култура” може да се види в сайта на БНТ тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.