Home » Избрано

Българският паспорт сред най-привилeгированите в света

2015.04.18 Един коментар
Spread the love

Можем да пътуваме в много страни без предварителна виза

.

all_0002 Българският паспорт се нарежда сред ‘най-мощните’ в света, това показа класация на Консултантска финансова фирма Arton Capital. Компанията създаде индекс от паспорти, който позволява на читатели по цял свят да видят къде се нарежда тяхната държава.

Главен критерий на ранкинга е колко лесно гражданите на различните държави могат да пътуват в различни краища на света само с паспорт, без визи или допълнителни документи.

Държавата ни се нарежда на 15-то място, заедно с Лихтенщайн. Българите могат да пътуват в 131 страни без виза или допълнителни документи, показва световният класация. Северната ни съседка Румъния се нареждана 17 с достъп до 128 страни по света.

Класацията поставя паспортите на САЩ и Великобритания на първо място. Те дават достъп до 147 страни без виза. Франция, Южна Корея и Германия са на второ място, с достъп до 145 страни, следвани от Италия и Швеция. Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия се нареждат на четвърто място, а Швейцария е пета.

Напредналите икономики доминират в горната част на списъка. Хонг Конг е 11, а Аржентина и Израел се класират на 16-то място. Бразилия се нарежда 17-ти, 22-ри Мексико, 35-ти в Русия, и Китай 45-та.

Най-малко желаните паспорти според тази класация са от Соломоновите острови, Мианмар, Южен Судан, Сао Томе и Принсипи и палестинските територии. Те се нареждат в 80-то място и дават достъп до само 20 страни без предварителна виза.

Сайтът също така позволява да сортирате паспорти по местоположение и по цвят. Можете да видите класацията тук.

Източник: Еconomic.bg

.

One Comment »

  • Георгиев said:

    От всички лица на паспорти които видях, единствено на българския има надписи на български и англииски. Всички останали са с надпис само на родния език, Дори гърците с уникалната си азбука не сложили превод,

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.