Суперкомпютърът на име Aurora е планирано да започне да работи през 2018 г. Той ще замени Mira, сегашният суперкомпютър на Argonne, който е петият най-бърз компютър в света. Новият суперкомпютър ще бъде от 5 до 7 пъти по-бърз от всички действащи в момента суперкомпютри.

Aurora ще бъде в състояние да се справи с много от най-сложните предизвикателства на нашето време, включително и в областта на материалознанието, биологичната наука и възобновяемите енергийни източници, пише Асошиейтед прес. Изчисленията му ще позволят създаването и на по-мощни и ефективни акумулатори и слънчеви батерии. Той ще се ползва и за нуждите на националната сигурност.

„Aurora ще позволи на звената на Argonne Leadership Computing да останат силно фокусирани върху пробив в науката и техниката“ заяви Майкъл Папка (Michael Papka), директор на Завода на Argonne Leadership Computing, цитиран от Chicago Sun Times.

Обявяването на гранта за Argonne в четвъртък е част от колекция от грантове на обща стойност 525 милиона щатски долара, включващи националните лаборатории Argonne в Чикаго, Oak Ridge в Тенеси и Lawrence Livermore в Калифорния.

Тези три лаборатории си сътрудничат в набирането на суперкомпютърни инвестиции и за рационализиране на процеса на поръчки, което да им спести време и пари, и да ги направи по-конкурентоспособни от техните съперници в бранша по цял свят.

 

Еврочикаго