Home » Авторски страници, българи зад граница

Въпроси до Св. Синод на БПЦ, до Българския доцез на OCA и др.

2015.03.13 Няма коментари
Spread the love

Нашето издание се обърна вчера с писмо до българския патриарх Неофит, до митрополит Йосиф, владика на задграничната епархия на БПЦ с център Ню Йорк, до архиепископ Александър, владика на Българския диоцез на Православната църква в Америка (Orthodox Church in America /OCA), както и до българския външен министър Даниел Митов, българския посланик в САЩ Елена Попторова и българския генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов.

В писмото става дума за храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго, задграничната епархия на БПЦ, обхващаща САЩ, Канада и Австралия, както и въобще за българските православни храмове зад граница. В него се апелира към съответните висши църковни клирици и към представителите на българската държава да се запознаят със публикувани в нашето издание поредица от материали по тази тематика. И се отправят конкретни въпроси към патриарх Неофит, митрополит Йосиф, Св. Синод на БПЦ, архиепископ Александър от OCA, българското Външно министерство.

Надяваме се, че това писмо ще предизвика внимание и отговори от страна на всички сезирани адресати.

Следва целият текст на писмото.

——————————————————————————————————————————————–

 Untitled

Your Excellency, Dear Archbishop Alexander,

Your Holiness, Dear Patriarch Neophyte,

Your Excellency, Dear Archbishop Joseph,

Dear Mr. Minister Daniel Mitov,

Dear Madam Ambassador Poptodorova,

Dear Mr. Consul General Simeon Stoilov,

 

We are writing this letter, which contains a link to an aggregate topic publications of www.Eurochicago.com, concerning “St.. Ivan Rilski “in Chicago, and Abroad Diocese of the Bulgarian Orthodox Church with center New York, and at all Bulgarian Orthodox churches abroad.

https://www.eurochicago.com/2015/01/sv-ivan-rilski-v-chicago/

We hope that by reading the content of these publications, You will express a position on the issues raised. That You will respond each according to yours powers to the affected issues and you will not remain silent, leaving  questions unanswered.

And even if we do not have the necessary time to familiarize yourself with all publications on the subject, we sincerely hope that you will answer the following important in our view, questions:

….

To Archbishop Alexander: We would like to know what he will do the Bulgarian Diocese of Orthodox Church in America, and You as a bishop, if the members and trustees of the church “St. Ivan Rilski” in Chicago fail in the longer term to repay the loan to Bulgarian Diocese? It is known that the loan, that was given to litigation around this temple, is а solid amount.

 

With best wishes and waiting for Your answer,

The Editorial team of Eurochicago.com

————————————–

Untitled1

Ваше светейшество, уважаеми патриарх Неофит,

Ваше високопреосвещенство, уважаеми митрополит Йосиф,

Ваше високопреосвещенство, уважаеми архиепископ Александър,

Уважаеми г-н министър Даниел Митов,

Уважаема г-жо посланик Елена Поптодорова,

Уважаеми г-н генерален консул Симеон Стоилов,

 

Пишем Ви това писмо, което съдържа линк към сборна тема с публикации на нашето издание, касаещи храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, задграничната епархия на БПЦ с център Ню Йорк, както и въобще българските православни храмове зад граница.

https://www.eurochicago.com/2015/01/sv-ivan-rilski-v-chicago/

Надяваме се, че след като се запознаете със съдържанието на тези публикации, ще изразите отношение по засегнатите в тях проблеми и въпроси. Че ще откликнете, всеки според своите правомощия, на засегнатата проблематика и няма да замълчите, оставяйки без отговор повдигнатите от авторите на материалите въпроси.

Надяваме се искрено, и че ще ни отговорите на следните, важни според нас, въпроси:

– Бихме искали да разберем какво е мнението на владиката Йосиф, както и на Светия Синод на БПЦ, относно това, че задграничната епархия, обхващаща САЩ, Канада и Австралия, е твърде голяма като територия, за да бъде обикаляна? И ако при това положение по телефон, мейл и пр. само хора, които имат личен контакт с митрополит Йосиф, могат да го намерят, как православните българи, живеещи в тези страни, могат въобще да почувстват, че имат духовен пастир и ръководител на тази епархия към когото да се обърнат, да го попитат каквото и да било? При такава отдалеченост на митрополитския център от енориите в тази огромна епархия, да не може да бъде намерен владиката Йосиф и по телефон или мейл, води на практика до пълно откъсване на духовния пастир от миряните в епархията. Може би владиката Йосиф би трябвало да има и повече помощници в митрополията, поне трима, които да отговарят, да кажем, един за САЩ, един за Канада и един за Австралия? И тези помощници да са откриваеми за миряните, които да могат да стигнат до тях, а не както е сега. Надяваме се митрополит Йосиф и Светият Синод да ни отговорят на тези въпроси.

– Бихме искали да разберем, също така, какво би направил владиката Александър, който ръководи Българския диоцез на Православната църква в Америка, както и въобще ръководството на ПЦА, ако членовете и настоятелите на църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго не успеят и по-далечно бъдеще да изплатят заема си към Българския диоцез, даден за воденето на делата около този храм, който е една доста значителна сума? (От посещението на архиепископ Александър в църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго се разбра, че Българският диоцез няма да тръгне да притиска членовете на тази църква заради този заем, но понеже сумата наистина е значителна, какво би станало, ако и по-далечно бъдеще не се съберат достатъчно средства за погасяването на заема?)

– Във връзка с храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, но далеч не само заради този храм, бихме искали да попитаме Светият Синод на Българската православна църква, дали би склонил да изпраща, ако се наложи, в подобни църкви зад граница, които не са към Българската православна църква, но в тях се черкуват българи, свещеници, които да служат в тези храмове? При какви условия двете православни църкви (Българската православна църква и Православната църква в Америка) могат да се договорят да стане това? Твърде голям компромис ли би било това от страна на Българската православна църква? В крайна сметка имотите ли са най-важни, или вярата Христова, както и това православните българи в чужбина да има възможността да слушат Светата литургия на литургичен старобългарски (черковнославянски) език, чиято сакрална сила и традиция няма защо да се губи и зад граница.

– Бихме искали да попитаме и защо сайтът на митрополията в Ню Йорк, която е към Българската православна църква, няма версия на български, а само на английски? При такова подчертаване на не само верската, но и в някакъв смисъл и на народността принадлежност,  когато става дума за ролята на Българската православна църква сред българската емиграция, как да разчитаме този знак, макар и дребен – сайтът на тази задгранична митрополия да не е билингва и да няма версия на български език?

– Що се отнася до представителите на български институции, към които също адресираме това наше писмо, бихме искали да попитаме българското Външно министерство смята ли то, че може да помага по някакъв начин по отношение на задграничните български храмове и енории, при уреждането на документи, визи и пр. на изпращани в чужбина български православни свещеници, както и дори при тяхното първоначално устройване в съответните населени места в чужбина, където те отиват да служат? Бихме искали също така да знаем какви средства отделя българската държава, ако отделя такива, за подпомагането на български православни храмове зад граница?

– И накрая, бихме искали да помолим Светия Синод на Българската православна църква да помисли върху въпроса какви трябва да са свещениците, които изпраща да служат в българските православни храмове в чужбина? Защото ролята на свещениците е много важна  в съответните енории; примерът, който тези свещеници дават със собственото си поведение като духовни и дори като частни лица е много важен. Разбира се този пример е важен във всички енории, и в Родината е важен, но зад граница изкушенията може да се окажат повече, трудностите могат да се окажат повече, спецификата като цяло е друга. Трябва много мъдрост, духовна и житейска устойчивост, за да могат тези свещеници да сплотяват вярващите българи зад граница, да ги привличат към храма и вярата Христова, да ги помиряват и събират, а не да ги разделят.

 

С най-добри пожелания и в очакване на Вашите отговори,

Редакционният екип на Eurochicago.com

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.