Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Отзиви след срещата на президента Плевнелиев с представители на българското малцинство в Сърбия

2015.03.15 Няма коментари
Spread the love

По време на двудневното си официално посещение в Р. Сърбия, българският президент Росен Плевнелиев се срещна и с представители на българското малцинство в тази страна. Срещата се състоя на 13 март в сградата на българското посолство в Белград. На срещата присъства и българският външен министър Даниел Митов. 

Във връзка с това посещение от прессекретариата на президента обявиха, че “до края на годината българското и сръбското правителство планират да проведат първото си съвместно заседание, след което ще бъде подготвено посещение на президентите на двете страни в районите с компактно българско население”.

Ето какво споделя за срещата в българското посолство Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград (б.р. – на снимката по-долу той е в центъра, вдясно от президента Плевнелиев):

“Президентът Плевнелиев на срещата с представителите на българското малцинство в българското посолство в Белград, 13.03.2015 г., ни увери, че Политическата платформа за защита на правата и интересите на българите, чийто автор е КИЦ “Босилеград”, е била сложена на дневен ред в разговорите на двамата президенти. Даже я извади от джоба си и ни я показа. Това е огромна морална победа за всички нас, които участвахме в нейното писане, обсъждане и подписване. Но, както неведнъж съм подчертавал, за нас няма никакво значение какво се говори в Белград и София, а какво наистина се прави в Босилеград и Цариброд. Все пак, надежда има, дотолкова, доколкото ние самите продължаваме да вярваме, да се борим и да настояваме да ни чуят.”

Снимка: Сдружение ГЛАС - Босилеград

Снимка: Сдружение ГЛАС – Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.