Home » Авторски страници, политика

Отворено писмо до министър Москов

2015.03.27 Няма коментари
Spread the love

От Български център за зелена икономика са изпратили вчера до българския министър на здравеопазването Петър Москов Открито писмо под надслов “Д-р Москов, спрете арсена от Крумовград!”.

В писмото се казва:

“Уважаеми д-р Москов, настояваме, съгласно чл. 14, т. 2 от Наредба № 36/21.06.2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол, да разпоредите на Главния държавен здравен инспектор спешно насрочено извършване на държавен здравен контрол при постъпил сигнал на граждани относно потенциалната опасност от отравяне на населението с арсен, предизвиквана от рисковия проект на офшорната компания “Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище “Хан Крум”, намиращо се в близост до Крумовград.”

Следва целият текст.

Untitled

ОТКРИТО ПИСМО

до Министъра на здравеопазването

от Български център за зелена икономика
ПП “Зелените” – Пловдив

Д-Р МОСКОВ, СПРЕТЕ АРСЕНА ОТ КРУМОВГРАД!

 

Уважаеми д-р Москов,

Настояваме, съгласно чл. 14, т. 2 от Наредба № 36/21.06.2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол, да разпоредите на Главния държавен здравен инспектор спешно насрочено извършване на държавен здравен контрол при постъпил сигнал на граждани относно потенциалната опасност от отравяне на населението с арсен, предизвиквана от рисковия проект на офшорната компания “Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище “Хан Крум”, намиращо се в близост до Крумовград.

В съдебно заседание на Върховния административен съд, проведено на 11.6.2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката на рудата той отива в златния концентрат.

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/b5507b1a6a8e5bffc2257a1500410fe5?OpenDocument

В статия във вестник “Капитал”, публикувана на 8.7.2014 г., от фирмата заявяват, че „добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра.“ „Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие“, обяснява директорът на мината Илия Гърков. Това безотговорно твърдение противоречи на одобрения доклад по ОВОС – „Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище „Хан Крум”, гр. Крумовград”, където на стр. 119 е записано: „По-голяма тревога буди съдържанието на арсен. В горските площи, съдържанието на арсен, с изключение на почвени проби РР-002, РР-003, РР-004 и РР-005, надхвърля фоновата концентрация и предохранителна концентрация. За почвени проби РР-007 и РР-008, съдържанието е над максимално допустимите концентрации“.

http://www.ebrd.com/work-with-us/projects/esia/krumovgrad-gold-mine-project.html

Уважаеми д-р Москов, като министър, отговорен за общественото здраве, настояваме да спрете реализацията на проекта, който не предвижда адекватни мерки за защита от арсена, и да алармирате незабавно Министерски съвет и Министерството на финансите за опасността за здравето на населението при транспортирането и преработката на концентрата в металургичните предприятия на територията на страната. Въз основа на това, правителството и Министърът на финансите следва да заемат отрицателна позиция за отпускането на кредит на фирмата от 45 млн. долара за реализацията на проекта, за който тя кандидатства на 20.04.2015 г. пред съвета на директорите на Европейската банка за реконструкция и развитие, в която участва и Република България.

Д-р Москов, докажете, че сте Доктор Антиарсеник, а не Доктор Арсеник!

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.