Home » Авторски страници, политика

Колко струват на БГ бюджета осигуровките на държавните служители

2015.03.14 Един коментар
Spread the love

ИЛИ ЗАЩО НАЦИОНАЛНИЯТ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ Е НА ДЕФИЦИТ

Таблица: kik-info.com

Таблица: kik-info.com

Хората не обичали цифри, но ще онагледя какви осигуровки плащаме и какво трябва да даваме пак ние, обикновените данъкоплатци, и за осигуровките на държавните служители, на които не се удържат такива. Защото техните не само заплати, но и осигуровките им ги ПЛАЩАМЕ ние, ако не знаете.

Например една продавачка трябва да се осигурява на 500 лева осигурителен праг, без значение дали получава такава сума като заплата. От тези 500 лв., ако й е толкова заплатата, тя получава чисто 391.95 лв., защото работодателят й е длъжен да й удържи за нейна сметка осигуровки в размер на 108.05 лв.

Работодателят й трябва да плати за своя сметка 89 лв. за осигуровките й.

И така, за по-прегледно:

– заплата бруто – 500 лв.
– заплата чисто – 391.95 лв.
– осигуровки за сметка на лицето и на работодателя общо – 197.05 лв.

Значи, държавата прибира за осигуровки от една продавачка 197.05 лв. месечно, което е почти колкото най-ниската пенсия в страната.

Сега да сметнем: 500 000 държавни служители по 197.05 лв., макар че те не получават толкова, а обикновено доста повече. Но и при такава доста занижена сметка – просто за да видим откъде идва дефицитът в Националния осигурителен институт.

Резултатът е: 98 525 000.00 лв. (деветдесет и осем милиона, петстотин двадесет и пет хиляди лева) трябва да отделя държавният бюджет на месец, за да плаща осигуровките на държавните служители, ако всички те получаваха само по 500 лв. заплата. Сумата е неточна разбира се, защото само секретарките, и то не всички, получават заплата от такъв порядък.

Исках само да покажа защо НОИ е на дефицит и защо ние плащаме като идиоти, за да имат политиците сигурен електорат.

#‎Искам‬ държавните служители да си плащат осигуровките, без да им компенсират заплатите.

 

Стела Николова,

Група във Фейсбук “Протестът и как продължаваме”

.

One Comment »

  • Ivaylo Velikov said:

    Стела е права в случая с примера и сметките, но има и една съществена неточност.Осигуровките в бизнеса се плащат солидарно,процент за работодател и процент за служителите. Така както даваш примера излиза, че за разлика от заетите в частната сфера,които плащат проценти от данъчно-осигурителните вноски,държавните служители в администрацията да си поемат 100% от осигуровките и данъчни задължения! Все пак трябва да работи някой в администрацията а така никой няма да припари там,друг е въпроса че трябва да се намали. Но да се върнем на основното. Държавата е редно да поеме някакъв процент като работодател,а останалото да си го покрие служителя.По този начин само, без да се намаля броя, ще бъдат икономисани 685 милиона лева годишно. Цифра която далеч няма как да е точна, но е ярък ориентир за нещата.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.