Home » Авторски страници

Как ще се превърнем в… Афганистан

2015.03.19 Няма коментари
Spread the love

11080930_1022583361103802_1234555724280644137_n

Това днес е в Афганистан. Преди около сто години тук са били гористи планини. Секли са за отопление, износ на дървени въглища за Индия и Пакистан, въобще хората са печелили добри пари.

Сетне ерозията е довършила своята работа. В момента в България върви същия процес – сече се уж съвсем законно като се забравя принципа – за едно отсечено дърво посаждаш пет! Знаете ли как се узаконява сеч? С чукче срещу Хикс лева, дадени на полуграмотен човек…

Знаете ли, че вече по сечищата личат вадите на ерозиращите води? Идете и вижте – Странджа, Средния Балкан, Пирин, Рила, Родопите… Да не говорим за съдбата на “лесозащитните пояси”, за които младите нямат идея.

Берковският балкан ще изглежда като на тази снимка само след 40-50 години. Ерозийните вади се виждат. Идва моментът, в който няма връщане назад. Отдолу е мъртва пръст. Секат на поразия – нищо не засаждат. “Оно само ше си порасне!”… Бой с коприва на голо дупе. Започва се от кметовете и съветниците.

Простотия, братя и сестри, простотията ще ни погуби. Простотия и лакомия.

 

Петко Симеонов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.