Home » Авторски страници, Е-Списание, история

120 години от основания от Щастливеца първи български туристически клуб

2015.03.22 Няма коментари
Spread the love
На 27 август 1895 г. на Черни връх, по покана и инициатива на Алеко Константинов, е учреден първият български туристически клуб. Снимка: Rocktravel.bg

На 27 август 1895 г. на Черни връх над София, по покана и инициатива на Алеко Константинов, е учреден първият български туристически клуб. Снимка: Rocktravel.bg

.

Във връзка с навършването на 120 години от началото на туристическото движение в България, към нашето издание се обърна Мариана Филчева, главен редактор на в. “Ехо”, която ни написа следното:

“През настоящата година Българският туристически съюз ще отбележи 120-годишнината на организираното туристическо движение в България. За нас ще бъде чест, ако може с Ваше съдействие да  направим съпричастни към бележитата годишнина и нашите сънародници в чужбина.”

.

Отговаряйки на тази молба, публикуваме информация за начина, по който ще се чества тази годишнина и за различните събития, планирани във връзка с нея. Българският туристически съюз е изготвил подробна програма във връзка с годишнината, в която се казва:

 

Untitled“През 2015 година се навършват точно 120 години от оригиналната „Покана” на Щастливеца, в която за първи път се появява известният лозунг на българския туризъм „Опознай България, за да я обикнеш!”, казана според Алеко Константинов, в пътеписите на Иван Вазов.

След отправената Алекова покана на 27 август 1895 г. на Черни връх се изкачали 300 туристи и се поставя „бляскаво начало на българския туризъм”. Той упреква българската интелигенция и столичани, че не са се привързали към „нашата хубава природа, защото не я знаят”. Щастливецът почувствал слабо своето перо, за да изрази възторга си, затова се обръща към Иван Вазов.
Вазов се отзовава на неговата покана и написва стихотворението „На Черни връх”, като няколко пъти в своите пътеписи споменава излета през 1895 г., с който се слага началото на българския туризъм и планинарство.
И днес, 120 години по-късно крилатият лозунг „Опознай България, за да я обикнеш”, фокусиран в цялата дейност на БТС, продължава да е актуален.
Още в първите години на своето съществуване БТС намира широка държавна и обществена подкрепа, която продължава и до днес.”

Хижа "Алеко" На Витоша. Снимка: Мotensport.com

Хижа “Алеко” на Витоша. Снимка: Мotensport.com

.

Из програмата на БТС за честването на годишнината:

“7. Обявяване на годишните награди на Българския туристически съюз /за най-добра хижа, обект от 100-те НТО, туристически хор, партньорство с местната власт, партньорство с държавната власт, партньорство с НПО, доброволчество и др.

8. Дигитализиране на документалния фонд на БТС /вестник “Ехо” и сп. “Турист”/ – м. декември 2015 г.

9. Засаждане на юбилейна гора със 120 дръвчета (ПП ”Витоша”) – м. април 2015 г.

10. Организиране на лъчеобразни походи до Черни връх и походи из Рила и други български планини, описани в пътеписите на Иван Вазов – през цялата година.

11. Провеждане на Детски туристически празник в Южния парк с партньорството на туристически дружества, Столична община и Министерството на младежта и спорта – м. октомври 2015 г.

12. Приобщаване на българските общности в „близката” чужбина към проявите на национално ниво и участие на техни деца в Националния преглед на туристическите сръчности за приз „Кристален еделвайс” на язовир „Копринка” – м. юли 2015 г.

13. Осъществяване на контакти с българските общности в Чикаго и Канада.

14. Заключителен туристически събор на Черни връх с участието на туристическите дружества от страната и партньорите на БТС от Балканския планинарски съюз и ЕRA -30 август 2015 г.”

Телевизионната кула в местността Копитото на Витоша от птичи поглед. Снимка: vijgo.com

Телевизионната кула в местността Копитото на Витоша. Снимка: Vijgo.com

Цялата програма на Българския туристически съюз за честването на годишнината може да се намери тук  –  Програма_120 г. БТС_2015

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.