Home » Авторски страници

Урок по четене

2015.02.20 Няма коментари

Untitled1Как дяволът чете евангелието? Цъфна поредният нов доклад на Европейската комисия за Кривосъдната система в Бандитостан и започна едно четене… ум да ти зайде! Наизскачаха от дупките знайни и незнайни четци, велики и премъдри тълкуватели:

„Мисля, че съм оценен заради резултати и правя максимума да си свърша работата.”!? – побърза да се изкаже Главният четец на Републиката Сотирчо Цацаров. Излишно е да се напрягате. Няма как да се сетите какви ще са тия резултати – такива просто липсват. Но пък заключението, че това бил максимумът, е обнадеждаващо. Демек – повече и да не чакаме.

После пък ни хлъзнаха компетентното мнение на някакъв си Тома Биков – съветник на другарката Румяна Бъчварова, която пък ни се пада нещо като министър ли, нещо като вицепремиер ли… Та, изохква същият този Биков и ни заявява, че от ЕК ни били говорили за корупцията, ама не за онази по високите етажи на властта, а за тази на най-ниските нива в администрацията. Не ставало въпрос за министри и шефове на агенции, комисии, фондове и прочие държавни хранилки. Не! В ЕК се вълнували, заради корумпираните портиери и чистачки в държавните учреждения. Много ми хареса изказването Биковско, спря нагломера и тъпомера едновременно – дори за малко да засенчи Сотирчо, ама само за малко.

„Положително е оценена активността на Главния прокурор през първите две години от мандата му.”! Боже! Две години ли минаха вече?! Ах, как се пънеше новият-стар „капо ди тути капути” (простете ме за грешката), щял да направи това, щял да направи онова… Леле, какви закани бяха, какви обещания… Само че нека някой да ми напомни какво точно е свършил през тия 2 години, че нещо ми се губи свършването Сотирчово. По-скоро, така като гледам, Цацаров и неговия предходник Борката Велчев са близнаци в нищонеправенето и с право са известни като майстори на вечното нямане на доказателства за корупция по високите етажи на властта.

От ЕК ни посочват, че в Абсурдистан има само двама човека, осъдени за подкуп, и те не са ръководни кадри, ама на Сотирчо не му пука точно толкова, колкото не му пукаше и на Борката. Непукизма си са го засмукали още с майчиното мляко – нали от една цицка сучат – тази на Шайката ДОПГ (държавна организирана престъпна група). В същото време другарят Джон Кери посочи корупцията по високите етажи на властта, като заплаха за суверенитета на държавата ни, но кой да му обърне внимание.

От ЕК отбелязват, че след всеки доклад от Брюксел, БГ управляващите трескаво започват да обещават нови мерки, екшън планове и аха-аха да се справят със… себе си. Боркор направиха, Специализиран съд, Специализирана прокуратура. Един тон комисии за борба с Корупцията, ДАНС, ШМАНС и… нищо. Обаче превеликият четец Цацаров сега пак обещава. Щял да направи чисто ново звено и то вече съвсем наистина щяло да се бори пак със същата неуловима и непреборима Корупция. Хипер, друпер, мега звеното щяло да се отчита на Негово Превеличие – Главния пазител на Бандата. В превод това означава, че ще хванат някой пазач на служебния паркинг или кафеджийката от служебното барче – и това като минимум! За да може след поредния доклад Сотирчо пак да се самопохвали колко е активен и напредничав в борбата.

Цялата тази патърдѝя има ефект – някой се скъсва от смях, буквално припада от смехотворните гърчове. Кой се хили? Е, как кой!? Корупцията разбира се, засмяна, жизнерадостна и тлъста. Скъсва се от смях…

 

Ивайло Зартов,

17 февруари 2015 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.