Home » Е-Списание

Русия е беззащитна при удар с балистични ракети, съобщават руски медии

2015.02.11 Няма коментари


Русия остана без система за откриване на космически изстрелвания на балистични ракети, след като последните две сателитна система “Eye-1” са прекратили дейността си през януари 2015.

.

Спътник "Око-1"

Спътникът “Око-1”

Стартирането на Sputnik United Space System (CEN) “Tundra”, която ще замени “Ока”, ще се проведе не по-рано от юни 2015 г., писа в сряда, 11 февруари, вестник “Комерсант”, позовавайки се на източник в космическата промишленост на Руската федерация.

Система “Eye-1” е част от предупредителните системи за ракетно нападение. В неговия състав имаше шест спътници – едни на геостационарна, а други на силно елиптични орбити. Последният геостационарен апарат е извън строя от април 2014 г., а останалите два сателитита на елиптични орбити работят в продължение на няколко часа на ден и са изразходвали работните си срокове.

Първият спътник на новата система “Tundra” се очакваше да се издигне в орбита през 2013 г., но началото бе отлагано няколко пъти. Основната причина за забавянето, според публикацията, е че апаратът е технически несъвършен и готов.

Новата система, за разлика от предшественика си, ще бъде в състояние да определи по-точно в областта на излитането и поражението на балистични ракети, и благодарение ще е възможно да се даде сигнал за ответен удар.

Заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов заяви, че въпреки застаряването на техниката чрез радарите разположени на земята Русия “практически няма незащитените зони.” /Лента.ру/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.