Home » Е-Списание

СГП разпрореди проверка на “Протестна мрежа” (Реакции)

2015.02.26 Няма коментари
Spread the love

Софийската градската прокуратура е разпоредила на НАП пълна проверка срещу четирима от основните активисти на “Протестна мрежа” – Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов – Комитата и Асен Генов. Те са получили от приходната агенция искания да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

Проверката срещу активистите от “Протестна мрежа” се води от прокурор Боряна Бецова. Същата води и проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на “Протестна мрежа”. Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу двамата, а от постановлението й личеше, че проверката е извършена изключително формално.

Сега прокурорката е възложила проверката срещу “Протестна мрежа” на икономическа полиция, а от там случаят е бил възложен и на данъчните.

Сигналът срещу “Протестна мрежа” бе подаден в прокуратурата от издателя на сайта ПИК Недялко Недялков в края на ноември. Пред собственото си издание той коментира: “Нека се провери откъде са доходите на тези момчета и момичета (от “Протестна мрежа”), които менторстват в обществото, броят чуждите пари, определят кое е черно и кое – бяло и се държат като абсолютни носителите на единствената и непогрешима истина. В същото време цари пълна неизвестност откъде е тяхното финансиране, работят ли, какви са доходите им, откъде се издържат…”

Недялков обяви намерението си да подаде сигнал срещу “Протестна мрежа” в деня, в който активистите организираха протест пред Съдебната палата под надслов: “Код 10 – “страхуват” ли инициалите ДП прокуратурата?”. Повод бяха изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и съмненията, че има преправяне на инициалите Д.П. на числото 10 в едното тефтерче.

В сигнала на Недялков не е посочен конкретен състав от Наказателния кодекс, по който той смята, че има извършено престъпление. По неофициална информация няма позоваване на конкретен текст и в решението на прокурор Бецова да започне предварителна проверка.

“Недялко има право да не харесва какво мислим и как изразяваме възгледите си, но това не е основание да ни посочва като хора, участващи в престъпна дейност. Подаването на сигнал в прокуратурата от издател на медия, която се е позиционирала срещу правото ни свободно да изразяваме позицията си и месеци наред води уронваща престижа ни пропагандна кампания – не е обикновен акт. Той има за цел публично да превърне в мишена всеки, който има гражданска позиция, която не се харесва на издателя Недялко и медиите-бухалки”, коментира Антоанета Цонева в личния си профил във Фейсбук.

Тя обяснява, че “памфлетът на Недялко” (сигналът на Недялко Недялков до прокуратурата) не е публичен и проверяваните не знаят за какво точно става дума. “Ако той не харесва възгледите ви, данъчните ще проверят доходите ви – интересна зависимост”, допълни Цонева. /Медиапул/

.

“Протестна мрежа” в писмо до Борисов: Ще легитимирате ли още медиите бухалки?

.

“Протестна мрежа” определи проверката, която Националната агенция за приходите (НАП) започна срещу четирима нейни активисти, като институционален натиск. В отворено писмо до премиера Борисов организацията заявява, че данъчната проверка срещу Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков се провежда при пълна непрозрачност.

Ето текстът на тяхното писмо.

Уважаеми г-н Борисов,

Идването Ви на власт през ноември 2014 година съвпадна с поредната и най-силна медийна и институционална атака срещу неформалната група „Протестна мрежа”, създадена по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Ние сме подложени на пропагандна дискредитация от медии със спорни журналистически и етични принципи, които – случайно или не – подкрепят Вашето правителство и ни обвиняват в „смущаване на управлението” и „подривни действия”, насочени срещу държавността.

Последният етап от този натиск е институционален и включва извършване на проверка от Националната агенция по приходите (НАП) на четирима представители на групата – Антоанета Цонева, Асен Генов, Константин Павлов и Николай Стайков. Тази проверка се провежда в режим на пълна непрозрачност и нещо повече – на нас, като засегната страна, ни беше отказана каквато и да е информация относно основанието за провеждането й.

Смятаме подобни атаки за изключително опасни и насочени директно срещу гражданската ни активност. Нека припомним, че ние внесохме в прокуратурата досието КОЙ?, в което изложихме данни и факти, свързани с депутати и банкери, чиито действия вече натовариха държавните финанси с милиарди лева. Вие много добре знаете това, финансовият министър във Вашия кабинет – също.

Във връзка с това бихме искали да Ви зададем следните въпроси, като настояваме за ясен и публичен отговор:

Какво е правното основание за проверката на НАП срещу представители на ПМ? НАП е част от изпълнителната власт и е директно подчинена на финансовия министър, поради което очакваме пълно разкриване на тези основания.

Ще продължавате ли да легитимирате медии-бухалки, работещи без спазване на базисни етични и медийни правила, чрез Ваши и на други представители на кабинета участия в тях? Ще видим ли някога ясни етични правила за участие в медиите на представителите на Вашето правителство или сегашната медийна среда Ви устройва достатъчно?

Докога ще бавите действията, гласувани изрично и от Народното събрание, в посока на международно разследване на източването на Корпоративна търговска банка, наричана „черната кутия на няколко правителства”, включително и предишното Ваше?

Докога доминираните от Ваши представители Парламент и парламентарни комисии ще протакат създаването на парламентарна комисия “КОЙ?”, разследването на източването на КТБ и внесените преди три месеца преписки за сериозни нередности в процедурата, при която стана възможно злополучното избиране на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

Докога, с Ваше действие или бездействие, ще продължават да са на постовете си компрометираните ръководители на регулаторите на небанковия и банков надзор, както и на тези, които са директно отговорни за националната и финансова сигурност на страната?

Г-н Борисов, ние няма да спрем да питаме. Време е да получим и някои важни отговори – не само за себе си, но и за всички граждани, които искат да видят справедлива и работеща държава.

Протестна мрежа

26.02.2015 г.


А ето и снимка от ФБ страницата на Американското посолство в София с тяхно изявление по въпроса.

America_za_Bulgaria03

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.