Home » Избрано, политика

Обама поиска разрешение от Конгреса за война с “Ислямска държава”

2015.02.11 Няма коментари

738492

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса разрешение за война срещу групировката “Ислямска държава”, което значи да не се ограничава само със сегашните въздушни удари, съобщи Би Би Си. Разрешението ще е за три години, без ограничение за територията на бойните действия. Все пак се налага забрана за “продължителни нападателни бойни операции”.

“Разрешението, което предлагам, ще ни предостави възможност да провеждаме наземни операции в ограничени условия, например спасителни операции на членове участници във водената от САЩ коалиция или изпращане на специални части, които да извършват операции срещу лидерите на “Ислямска държава”, казва Обама. “Ще ни даде и възможност за изпращане на американски войници и ситуации, където не се очакват бойни действия, например събиране и споделяне на разузнавателна информация и всички други форми на оказване на подкрепа на партниращите ни държави”, добавя той.

“Ислямска държава” е заплаха за американците в региона и е отговорна за смъртта на американските граждани Джеиймс Фоули, Стивън Сотлоф, Абдул-Рахман Питър Кесиг и Кейла Мюлер” – пише Обама до Конгреса. Той предлага също да се прекрати разрешението за война в Ирак, издадено през 2002 г., но не и в Афганистан, където разрешението за война с “Ал Кайда” е валидно от 2001 г.

Източник: в. “Сега”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.