Home » Избрано

Le Monde: Над 380 млн. долара от България укрити от данъци в Швейцария

2015.02.09 Няма коментари
Spread the love

Монд: Над 380 млн. долара от България укрити от данъци в Швейцария

Снимка: БГНЕС

Седемдесет и четирима души, обявили се като български клиенти, са се възползвали от швейцарската пътека за укриване на доходи, съобщава френският вестник “Монд”. Изданието предостави информация за разследването на канала, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC.

“Монд”, който разследва аферата HSBC от началото й, придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама. Изданието споделя тази информация с около шейсет международни медии, координирани от Консорциума на разследващите журналисти, базиран в САЩ.

Тяхното разкритие вероятно ще злепостави много знаменитости, като се започне от френския комик Гад Алмалех, и се стигне до краля на Мароко Мохамед VI, като се премине през американския актьор Джон Малкович, но преди всичко може да подкопае международните банкерски среди, пише “Монд”.

Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180, 6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC, точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани (Hervé Falciani), бивш служител на банката.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци – 74 души. Начело са Швейцария – 11 235 клиенти, Франция – 9187 клиенти, Обединеното кралство – 8844 клиенти.

По големина на сумите начело е Швейцария – с 31,2 милиарда долара, Великобритания – с 21,7 милиарда и Венецуела – с 14,8 милиарда. Тук българското участие е 380,8 милиона долара.

Консорциумът на разследващите журналисти реши да не показва детайлна информация за страни, от които са по-малко от трима клиенти. Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една страна, пише в електронното издание на “Монд”.

Източник:  БГНЕС/ Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.