Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Левски в Българското училище в Нейпървил

2015.02.28 Няма коментари
Spread the love

napervile05

Във връзка със скорошното отбелязване на 142-годишнина от трагичната гибел на най-светлата личност в българската история – Васил Левски, Ново българско училище в Нейпървил подготви специална тържествена програма, която събра ученици, родители и гости от близки и далечни райони на “Града на ветровете”.  Специален гост на програмата беше Симеон Стоилов, генерален консул на Р. България в Чикаго.

napervile01

В първата част на програмата бяха представени моменти от живота и делото на Апостола на българската свобода с интересен архивен снимков материал и известни картини на български живописци. Презентацията беше последвана от викторина за учениците, на която децата демонстрираха по убедителен начин знанията си за Васил Левски.

napervile03

Финалът на първата част беше отбелязан с рецитал на незабравими български стихове, подготвен с много любов и старание от Нели Чалъкова, председател на родителския съвет към училището, и изпълнен с голямо желание и вълнение от учениците от четвърти и пети клас. Най-малките възпитаници на училището – Марая, Жасмин и Стивън Стоянови – грабнаха сърцата на присъстващите с чудесното си изпълнение на стихотворение, посветено на Левски.

napervile02

Във втората част на програмата преподавателят по история в Ново българско училище Камелия Попова, дипломиран историк от Софийския университет «Св. Климент Охридски», изнесе беседа на тема «Предаден ли е Васил Левски?». Изложени бяха историческите факти за драматичните събития от последните месеци на живота на Апостола и бяха разгледани версиите за неговото залавяне, както и съвременната кампания за реабилитация на поп Кръстьо. Лекцията беше изслушана с голям интерес и публиката се отзова с удоволствие на предоставената възможност за въпроси и коментари.

napervile04

Тържествената програма беше закрита със заключителните думи на българския генерален консул Стоилов, който подчерта своя личен интерес към българската история и дълбокото си преклонение към националния герой. Г-н Стоилов поздрави директорките на училището Мария Лабова, както и Мария Христова за прекрасната инициатива, като отбеляза колко важно е да не спираме да мислим и говорим за Васил Левски, защото неговият образ остава завинаги и неразривно свързан в съзнанието на всеки българин с образа на Родината. Какъв по-подходящ урок по родолюбие бихме могли да дадем на нашите деца от заветите, които ни остави Апостолът на свободата?

 

Камелия Попова,

Ново българско училище в Нейпървил

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.