Home » Авторски страници, българи зад граница

Конкурс за Левски в Цариброд, Босилеград и Струмица

2015.02.23 Няма коментари
Spread the love

images1

Конкурс, посветен на Васил Левски, ще се проведе в Царибродско, Босилеградско (Р. Сърбия) и Струмишко (Р. Македония). Конкурсът е за есета на тема „Заветите на Васил Левски – актуални и в XXI век“.

В конкурса могат да участват ученици от гимназиите в градовете Цариброд, Босилеград и Струмица. Срокът е до 21 март (първа пролет). Есетата могат да бъдат предавани в гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, в Културно-информационния център в Босилеград и в Българския културен център в Струмица.

Наградата за двете най-добри есета във всеки един от градовете (по двама победители от всеки град) ще е пътуване до Брюксел, по покана на Ангел Джамбазки – евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти, и член по култура и образование в Европейския парламент.

 

Нена Василева

————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Царибродският, Босилеградският и Струмишкият краища са откъснати от България след края на Първата световна война. Трите края представляват т.нар. Западни покрайнини, които, макар че са били населени само с българи, се дават на кралска Югославия. След края на Втората световна война те стават част СФР Югославия. След нейното разпадане се оказват в различни държави – Струмица – в границите на Р. Македония, а Цариброд /Димитровград/ и Босилеград – в границите на Р. Сърбия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.