Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложбата „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“ гостува и в Свиленград

2015.02.24 Няма коментари
Spread the love

БЪЛГАРИТЕ ОТ УКРАЙНА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБА НА СТАРИ СНИМКИ В СВИЛЕНГРАД ПО ПОВОД 3-ТИ МАРТ

izlozhba_B_LGARITE_V_BESARABIYa_25_fevr_copy

На 25 февруари 2015 г. в Арт Галерията в Свиленград ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Изложбата ще гостува до 6 март 2015 г., по покана на Община Свиленград. Тя се организира в рамките на градските чествания по повод 3-ти март – Деня на Освобождението на България от османско владичество. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ – гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград и Харков в Украйна, а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград и Велико Търново в България.

Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден. Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи.

Представянето на изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета – 1870″, където представи пиесата „Декамерон“.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.