Home » Избрано

Биволъ: Банковите „Кака и Братко“

2015.02.04 2 коментара
Spread the love

Братът на Нели Кордовска от БНБ е директор в ПИБ

Материал на Биволъ

Нели Кордовска (снимка Новинар) и Румен Стамов

Нели Кордовска (снимка “Новинар”) и Румен Стамов (снимка Биволъ)

Нели Кордовска е и.д. шеф на отдел “Банков надзор” на БНБ и е подуправител на Фонда за гарантиране на влоговете. Според в. “Капитал” нейният роден брат Румен Стамов е директор «Частно банкиране» в ПИБ. Вече втори ден информацията не е опровергана нито от Кордовска, нито от Стамов.

Това роднинство трябва да се оцени в светлината на събитията от последните месеци. Нели Кордовска пое банковия надзор от обвиняемия Цветан Гунев малко преди да потъне КТБ, на която беше отказана ликвидна подкрепа. Няколко дни по-късно тръгна да потъва и ПИБ, на която обаче беше хвърлен спасителен пояс с държавни пари.

След спасителната операция ПИБ беше поставена под строг надзор заради получената държавна помощ от 1,2 млрд евро. Главен надзорник до момента се явява Нели Кордовска.

Надзор, който ще остане в историята. През септември банката, захранена от данъкоплатците, отпуска някакви си 40 млн. евро кредит на фирмата «Семита Билд». Фирмата е с един служител и почти никакви активи. Необслужвани кредити към свързани лица за стотици милиони се предоговарят за бъдеще. Така не изглеждат лоши и не се налага да бъдат провизирани.

Биволъ направи поредица от подплатени с неопровержими доказателства разследвания (виж тук, тук, тук и тук), че банката е кредитирала офшорни фирми, свързани със собствениците й. Раздавани са суми за стотици милиони евро. „Инвестираните“ по този начин огромни капитали, недопустимо надхвърлят дори собствения капитал на ПИБ. Медията изпрати данните до Надзора на БНБ още преди да ги публикува като сигнал за проверка. Вместо адекватна и отговорна реакция за проверка от БНБ реагираха агресивно, отказвайки да извършат такава. На свой ред КФН стартира заплашителна кореспонденция с абсурдни искания за предоставяне на личните данни на членове на екипа на Биволъ. Това предизвика незабавна реакция на “Репортери без граници”. След неадекватаната реакция на отговорните български институции Биволъ реши да изпрати данните и документите на вниманието на Европейската комисия и Прокуратурата.

Надзорът на Кордовска мълчи.  Впрочем, не винаги. Подобно на Стоян Мавродиев от КФН, Нели Кордовска от БНБ надзирава медиите. Разликата е, че вместо да ги глобява директно, тя ги дава на прокуратурата ако посмеят да публикуват информация от голям обществен интерес. Такъв е случаят с изданията на „Икономедия“, наскоро посетени от „Икономическа полиция“

В другото си амплоа като подуправител на Фонда за гарантиране на влогове Кордовска развива дейност, от която банката на Братко има несъмнена полза. Фондът за гарантиране на влоговете първо внезапно се освободи от шефа си Росен Николов (19 ноември 2014). Замести го Радослав Миленков – бивш кадър на ПИБ. Няколко дни по-късно (24 ноември 2014), Фондът реши кои банки ще обслужват парите от КТБ. Решение за банките беше взето „на тъмно“, защото никой не знаеше колко са влоговете, разпределени по ЕНГ. Знаеха само във Фонда и квесторите на КТБ. Фондът избра 9 банки, сред които и ПИБ. За всеки случай на последната беше дадена още една група вложители – всички чуждестранни лица.

Резултатите са ясни днес. От отчетите на БНБ за декември 2014 се вижда, че спрямо септември 2014 ПИБ губи от корпоративни клиенти 339 млн. лв.. Банката обаче е на плюс, защото е привлякла 571 млн. от частни вложители. Кои ли са те?

Неокончателните данни от Фонда сочат, че на лица с ЕГН-та, завършващи на 9, които бяха обслужвани от ПИБ, са изплатени 459 920 702 лв., а на чуждестранните лица 131 154 857 лв. Съберете две и две. И сметнете къде щеше да бъде ПИБ днес, ако я нямаше тази манна от институцията на Кака.

Интересен е и въпросът къде ще бъде банката на Братко утре. Защото дори Кордовска да прояви някакво чувство за срам и професионална етика и се оттегли от ръководните си позиции, Фондът вече е празен. Фондът – празен, но не и личната сметка на Кордовска. Финансовият журналист Мирослав Иванов разкри с документ,  че тя е имала тлъста сметка в евро в КТБ, която е изтеглена ден преди затварянето на банката. Подобно действие се обяснява с предварителна информация, която надзорничката е имала благодарение на служебното си положение. Нима това не е крещящ конфликт на интереси? Как въобще е станало възможно на мястото на Гунев да бъде сложен от БНБ човек, който е имал сметки в КТБ и то именно в момента когато се решаваше съдбата на тази банка?

Къде ли са сега тези пари? Възможно ли е да са при Братко в поднадзорната ПИБ с подходяща лихва? Впрочем, едва ли трябва да се тревожим за авоарите на такъв изявен професионалист като Кордовска, който очевидно владее всички тънкости на надзора когато надзирава своите си пари.

За надзора на обществените явно ще трябва се уповаваме на професионализма на Братко и на Георгиу Георгиус. Последният менажира суми на ПИБ, доближаващи се до невърнатата все още държавна помощ от бюджета.

 

2 коментара »

  • Dalchev said:

    Бивол намерили, че премерили конфликт на интереси като този Стамов отговаря не за банката, а трабва да мисли как да прави четки на важните им клиенти.
    Обаче ми прави впечатление, че Бивол доста избирателно пишат статиите си и нето дума не казват за това, че щерката на Левон Хампарцунян е назначена за началник на отдел в БНБ http://hotarena.net/ot-tran-ta-na-glog-shterkata-na-hamparcumqn-bi-shuta-na-ministar-i-zaliubi-aver-na-podzemniq-bos-rado-temeruta-podrobnosti
    Ей това си е конфликт на интереси. Ама защо така нито дума за това не се споменава нито в медиите, нито от Бивол, които все са уж радетели за свободното слово и няма цензура при тях.

  • Мариана (author) said:

    Никой или почти никой не пише за тези банкови далавери, за които пише Биволъ, който не е издание с някакъв голям екип – каквито издания има разбира се, но те бъкел не пишат за подобни далавери. В този смисъл вашата критика и вашето вторачване в Боволъ изобщо не звучат справедливо.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.