Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

България ще дава убежище на всеки. А на българите от Украйна?

2015.02.04 4 коментара
Spread the love

Кунева: България ще дава убежище на всеки, който има нужда от него

.

“България няма да отказва по никакъв начин убежище на хора, които се нуждаят от него.” Това е заявила вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на заседание на Министерски съвет, показва стенограмата от заседание на правителството, пише в. Гласове”.

„Това е не само наше задължение по конвенции, но и разбиране, с което ние, смятам, че с право можем да се гордеем като хора, че при хуманитарна нужда, при хуманитарна акция България реагира по един напълно добронамерен и цивилизован начин”, посочва вицепремиерът. „България действително успява да спази изискванията си по охрана на границите, така както изисква Шенген, Дъблинското споразумение, което е част от Шенгенското законодателство. И макар и да сме със свръхнапрегнати сили, мога да кажа, че страната се справя не по-зле от други държави, които са членове на Шенген”, допълва Кунева.

.

Във Фейсбук групата “‎Да си приберем българите от Украйна и бесарабските българи!” това изявление предизвика коментар: “Чудесно – утре товарим бесарабските, таврийските и всички българи от Украйна и ги караме тук!

Хората във тази ФБ са се обединили зад идеята да приберем у нас българите, които пожелаят и са попаднали в обхвата на този конфликт. При това, както те сами заявяват “без значение дали сме на страната на Русия, Европа, САЩ или сме просто неутрални”.

Ето какъв списък от задачи и информация за свършеното досега е поставен на стената на групата:

1. Изпратихме писмо до Консула на България в Украйна с следните запитвания: Колко молби са подадени при тях от граждани за Българско гражданство и какво е направено по тях до сега? Колко молби са подадени при тях от граждани за установяване на български произход и какво е направено до сега? Колко хора са се свързали с тях с молба за помощ, каква помощ и от кое населено място?. Очакваме отговор.

2. Получихме списъците с всичките села и имената на кметовете адресите и телефоните в цялата Одеска област.Ще издирим българските общности по него и ще се свържем директно с тях посредством общините. Така ще знаем най-ясно и достоверно какво е положението и от какво точно имат нужда хората не само в селата за които ни е известно до момента от пресата…До края на седмицата ще трябва да имаме някаква яснота до колко това е възможно в така създалото се положение..

3. Изпратихме писмо до българите искащи хуманитарна помощ. Надяваме се да се свържат с нас час по-скоро.

4. Свързахме се директно с Украински доброволци , които ни обещаха да посетят на място българите в застрашените зони и да ги информират за нас с цел да се оформят точни списъци на който иска да доиде в България.

5. Посредством един от тези доброволци говорихме с Вицепрезидента на Асоциацията на българите в Украйна, които ни помолиха да им изпратим писмо с нашите намерения с цел да можем да си сътрудничим в организацията. Направихме го. Чакаме отговор за да можем да се координираме

6. Предвиждаме да проверим кои парламентарно представени партии биха подкрепили инициативата.

.

На представянето на анализа на Европейския съвет за външна политика вчера, 4.02.2015 г., външният министър Даниел Митов коментира твърденията, че в Украйна се нарушава доброволният принцип на мобилизация на етнически българи с думите:

”Първо трябва да проверим дали такъв проблем съществува, дали има непропорционална мобилизация по отношение на етническите малцинства, защото знаете в Украйна има не само етнически българи, това от една страна. Сверяваме информацията и ще получим реална картина. А от друга страна, разбира се, ще трябва да видим по какъв начин да реагираме на хората, които искат да не бъдат излагани на опасност и са с български етнически произход.”

След това изказване се питаме – правим ли това, което обещава зам.премиерът: “Даваме убежище на всеки, който има нужда от него”, или по думите на министъра на външните работи, ще събираме информация и ще мислим “по какъв начин да реагираме”?

ukr001
Жители на с. Нови Троян, бесарабски българи, блокираха на 28 януари кметството в знак на протест срещу обявената мобилизация. Източник: Интернет-вестник „Топор”

4 коментара »

 • Ataka said:

  “Атака” е внесла промени в закона за българското гражданство, с които се предвижда облекчена процедура за даване на българско гражданство за наши сънароници, които живеят в чужбина.

  Идеята е насочена най-вече към това да се даде гражданство по бързата процедура на българите в Украйна, които в момента подлежат на мобилизация. Това обясни лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

  “Ние се намираме в състояние на война. Военният министър призна, че в момента се води мобилизация у нас. Раздават се призовки, повиквателни. След това започна да обяснява, че тези приказки не били верни. Сменете го този военен министър, много ви излага. Много ви вреди. Не е на мястото си, трябва да бъде сменен, отрича очевидното, което е признак на слабост. Ние като будна политическа сила внесохме в деловодството поправки в закона за българското граждансво – да дадем възмоножт на нашите сънародници в Украйна да става български граждани по облекчена процедура”, каза Сидеров.

  Според него подобни промени в закона са изцяло в съответствие с българските интереси…

 • Мариана said:

  Анета Станева пише във Фейсбук групата “Да си приберем българите в Украйна…” следното:

  “Получихме отговор за хуманитарната помощ от Българите в Донецк, заедно с списък с необходимите продукти.

  За целта има няколко важни неща за които апелирам към всеки от вас, които има възможност и контакти да се пише в групата или на лични.

  1. Трябват ни фирми: – вносители и износители на консервирани и пакетирани хранителни продуки (ориз, захар, брашно, макарони, картофи боб, леша, олио, сол, пипер), Тези продукти, както са разделени по вид, всеки един от тях трябва да са придружени с удостоверения за произход, качество и съпътстващи сертификати за износ. Необходимо е първо да направим списък на предварителните количества, с които можем да разполагаме.

  2. Трябват ни фирми – вносители и износители на хигиенни материали (тоалетна хартия, паста за зъби, дамски принадлежности, памперси, превързочни материали). Тези продукти, както са разделени по вид, всеки един от тях трябва да са придружени с удостоверения за произход, качество, съпътстващи сертификати за износ. Необходимо е първо да направим списък на предварителните количества, с които можем да разполагаме.За сапуна, верото и перилните препарати вече има осигурен дарител, които ще подготви също и необходимата документация за износ.

  3. Трябва ни транспортна фирма, която има разрешително за извършване на транспортни услуги извън територията на EU, и е съгласна да ни съдейства. Точния какъв вид транспорт които ще е необходим, ще зависи много от количествата, които ще можем да съберем, но на този етап е изключително важно да привлечем дарител, който да е достатъчно силен, надежден и в състояние да се нагърби с тази изключително отговорна задача.”

 • kyky said:

  Добре, че е от Фасебок, та да съм спокоен, че нищо подобно няма да се случи… Хуманитарна помощ за Донецк??? Вие наред ли сте? Давате ли си сметка какво ги чака българите като се разчуе, че антипутиновска България ги захранва с помощи?

 • Мариана said:

  Да, по-добре е жените и децата да умрат от глад примерно или лоши хигиенни условия в конфликтните зони в Украйна, а мъжете – на бойното поле. Прав сте… Каква хуманитарна помощ, какви пет лева, нека мрат.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.