Home » Авторски страници, българи зад граница

Известният сръбски поет Мирослав Антич е бил българин по баща

2015.02.11 Няма коментари
Мирослав Антич

Мирослав Антич. Снимка: sr.wikipedia.org

Преди години известният наш краевед Александър Младенов публикува във все още излизащия тогава в. „Братство“ една поредица от статии, в които доказваше, че известният съвременен сръбски поет Мирослав Антич е българин по баща от Босилеград. Това за времето си прозвуча доста скандално и донесе не малко неприятности на г-н Младенов, но никой от сръбска страна не се нае да го оспорва.

Във вчерашната притурка на вестник „Курир“ излезе с обширна статия, в която твърденията на Александър Младенов се потвърдиха: „Неговият баща е бил българин, Антов, и на венчавката си става Антич”. Синът му Мирослав Антич винаги го бил закачал защо се е отказал от произхода си, но и до днес не било ясно дали той е направил това по политически причини или от любов към съпругата си?! Но когато, изследвайки корените си, Мирослав дошъл в Босилеград и запалил 50 свещи на гроба на дядо си Никола, някой се обадил в полицията в Босилеград и го арестували!

Интересно е, че неговите съвременници поети и писатели в Белград Брана Црънчевич, Борислав Пекич и Борислав Михайлович Михиз са го карали да се декларира като сърбин, даже му счупили носа, но той твърдял, че е войводинец!

От това си личи, че ако Мирослав Антич си беше казал истината, че е българин, вероятно никога нямаше да бъде признат за най-добрият съвременен сръбски поет, независимо от таланта и популярността си.

 

Иван Николов,

председател на Културно-информациония център на българите в Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.