Home » Избрано, политика

Борисов смъмри ЕС, САЩ и НАТО за неправилна геополитика

2015.01.31 Няма коментари
Spread the love

Българският премиер иска примерно поведение от американския бизнес у нас и немски цени за газа от Русия

.

Юлияна Бончева, в. “Сега”

Премиерът Борисов направи бърз разбор пред американския бизнес и посланик Рийз на икономическите приоритети на правителството. Той съобщи, че с Джон Кери е договорил създаването на 4 важни комисии - енергетика, отбрана, сигурност, култура, между България и САЩ и че е дал срок до идния петък съставите им да са готови.

Премиерът Борисов направи бърз разбор пред американския бизнес и пред посланик Рийз на икономическите приоритети на правителството. Снимка: Борислав Николов, в. “Сега”

Премиерът Борисов направи бърз разбор пред американския бизнес и посланик Рийз на икономическите приоритети на правителството. Той съобщи, че с Джон Кери е договорил създаването на 4 важни комисии – енергетика, отбрана, сигурност, култура, между България и САЩ и че е дал срок до идния петък съставите им да са готови.

Премиерът Бойко Борисов отправи вчера дружеска критика към евроатлантическите партньори, задето допускат България да губи пари и да бъде заобикаляна от големи инфраструктурни проекти. Това се случи на среща на правителството с бизнесмени от Американската търговска камара у нас, на която присъстваха посланичката Марси Рийз и нейни колеги от държави от ЕС. Премиерът използва форума, за да покаже недоволството си, че България се държи коректно и предвидимо, а ЕС, САЩ и НАТО допускат да й бъдат отмъквани важни проекти като “Южен поток”. “В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави “Турски поток”. Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи”, поясни премиерът. “Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Иначе не са ни истински партньори. Тук нещата са черни или бели, няма сиво. Няма да е честно към българите – казваме им, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари”, допълни той.

“Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа Белене. Ние нямаме пари да я строим, а сме дали огромни пари. Сега, доколкото разбирам от срещата на президентите Путин и Ердоган в Анкара, Турция ще строи 4 ядрени руски реактора. Това са теми, за които дължим отговор на българския народ – може ли натовска България да го прави или да не го прави, а натовска Турция да го прави?”, подчерта Борисов. По думите му тези въпроси ще са приоритет на съвместната комисия по енергетика със САЩ, която била договорена при посещението на държавния секретар Джон Кери в София.

“Беше голяма грешка на ЕС, че се отказа от “Набуко”. Не мога да разбера защо го спряха. Ако “Набуко” съществуваше, сега нямаше да имаме проблем с “Южен поток”, коментира Борисов с уточнението, че това би била истинска диверсификация – с доставка на газ от Азербайджан. И поиска подкрепа от ЕС и САЩ за идеята си България да стане хъб за Европа, през който да минава газ от Гърция, Румъния, от Турция. Газовите връзки на България с Гърция и Румъния са изключително важни, добави премиерът, като обясни, че интерконекторът със северната ни съседка се забавил, защото “не знам как я направиха, но под напора на Дунава тръбата се смачкала, не знам как така се смачква тръба”.

Борисов посочи още, че България плаща най-скъпия газ в Европа и че българите обичат Русия, но “ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия”.

Бойко Борисов беше категоричен, че страната ни няма средства за изграждане на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”. “Уестингхаус” ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори, а не търговци. Да даде банкова гаранция американското правителство – нищо не е за него, ние имаме инженери, имаме площадка, готова инфраструктура, но нямаме пари”, каза той. Борисов обясни и защо е “табу” темата за шистовия газ: “Имаше мощна кампания, пускаш новините, там чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята. Наложихме мораториум. Българите не са съгласни най-плодородните земи да бъдат съсипани. Ние се съобразихме с обществените страхове. Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира”. Премиерът обаче смята, че трябва да има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. И даде пример със САЩ, чиято икономика получи мощен импулс именно от добива на шистов газ, изрази и надежда, че скоро ще бъде открита напълно безвредна технология, която ще може да се приложи у нас.

Премиерът обясни, че политиците трябва да се съобразяват с народа, а България – да е в добри партньорски отношения както със Запада, така и с Русия, и да си отстоява интересите. “Това е като при тангото. То се играе винаги от двама. Не може да позволиш някой да те носи под мишници”, поясни той. “Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем втори път от власт”, отсече Борисов. Той изтъкна, че страната ни плаща около 6.6 млрд. лв. за внос на газ и нефт, което показва, че сме добър пазар.

Борисов отправи и специално послание към американския бизнес у нас: “Дръжте се добре. Ние винаги даваме САЩ за пример. За това е важно вие да продължите да давате този пример и да не се налага ние да се намесваме”.

ЗА ПРЕЗИДЕНТА, БНБ и МЕДИИТЕ

Министрите работят в синхрон, президентът е чудесен, правителството ще изкара пълен мандат, даде оценки Борисов. “Горчиво съжалих, че се пошегувах за жена президент. Така ми дойде отвътре. Език мой, враг мой, както се казва. Изборите са далече. Имаме си прекрасен президент, след 2 г. ще направим оценка на дейността му, тогава ще решим. Искам всички спекулации да спрат”, каза премиерът. И сподели, че за него БНБ си остава символ на стабилност, но управителят Иван Искров носи лична отговорност и е необяснимо, че не си подава оставката. За КФН и председателя й Стоян Мавродиев премиерът коментира, че нещата не са ясни и тепърва ще се събират данни, но положението с някои пенсионни фондове не изглеждало добре. Борисов не смята, че в България има проблем със свободата на словото, по-скоро собственици на медийни групи налагали теми и цензура в изданията си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.