Home » Авторски страници, българи зад граница

В Одеса представят стихосбирка на млади бесарабски поети

2014.12.06 Няма коментари

Днес в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р. България в гр. Одеса ще се проведе поредната литературна вечер. За пръв път ще бъде представена стихосбирка на млади бесарабски поети. Книгата  „Сърца на кръстопът“ е издадена по инициатива на Български младежки клуб „Актив“, с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

12-42-01

„Сърца на кръстопът“ е уникална по рода си стихосбирка, събрала творби на 27 автора от Одеска област, Украйна и Молдова. Най-малкият поет е на 9 години. Всички те днес ще рецитират стихотворенията си пред публиката и ще се запознаят един с друг.

Анна Митева, член на Български младежки клуб „Актив“:

„Идеята за издаване на тази стихосбирка не е случайна. Българската младеж в Украйна има много таланти, част от които се проявяват в литературата. Изпратихме покани до всички училища, където се учи български език и има много българчета. Получихме много писма с творби, много от които намериха място на страничките на „Сърца на кръстопът“. Те пишат за прародината си , за чувствата си, за природата, за езика и за всичко друго, което се намерило място вътре в душите им. Смятам, че тези щастливи младежи сега ще имат голямо вдъхновение да пишат повече на роден български език. Подкрепяйки тяхното творчество, ние оставяме част от нас на нашите потомци. Тази стихосбирка за пореден път показва, че заедно ние можем повече. Благодаря на всички активисти от БМК „Актив“ и лично на Юрий Граматик, президент на „Конгреса на българите в Украйна“ за успешната реализация на този проект“.

Литературните вечери, които се провеждат в Българския културен клуб „Читалището“ към Генералното консулство на Р. България в Одеса, са част от инициативите на Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Те имат за цел популяризация на българската литература сред младото поколение.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.