Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба в София за българите в Бесарабия, Таврия и Крим

2014.12.01 Няма коментари
Spread the love

ИЗЛОЖБАТА НА СТАРИ СНИМКИ “БЪЛГАРИТЕ В БЕСАРАБИЯ, ТАВРИЯ И КРИМ: ХРОНИКА НА XX ВЕК” ОТНОВО В СОФИЯ

Sofia-Plakat

Днес в Столична библиотека в София ще бъде открита съвместна изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таври и Крим: Хроника на XX век“. Изложбата се организира от Български младежки клуб „Актив“, Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, Центъра по българистика към Мелитополския университет “Богдан Хмелницки” и Мелитополското дружество за българска култура “Балкани”, по покана на „Бащино огнище“ и „Европа – дом за всички българи“. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов. Жителите и гостите на София ще могат да разгледат изложбата до 5 декември.

Съвместната изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска, Запорожка област и Крим. Първоначално изложбата представляваше само снимки от Бесарабия. Младите българи от БМК “Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони. В този вид тя бе представена в редица украински градове, а в България изложбата стана съвместна, благодарение на Наталия Краско, която предостави снимки от Таврия и Крим.

Sofia-Pokana

Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, погребение… Различни моменти, свидетелствата за живота на българите в Бесарабия, Таврия и Крим в различни десетилетия от ХХ век. Тези територии се били под различно политическо влияние и власт през годините, но българите там успяват да запазят своята народностна памет и дух.

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на баба си, питал е, а после е слушал с интерес историята за хората, които са изобразени. Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях – десетки или стотици истории… И колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.