Home » Е-Списание

Още за готвените промени в ЗДОИ

2014.11.23 Няма коментари
Spread the love

В последните седмици в социалните мрежи се генерира гражданско недоволство, свързано с ограниченията относно достъпа до информация, залегнали в проекта за изменение на Закона за достъп до обществена информация, за който нашето издание вече информира читателите си (вж. тук). В предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев” на БНР гостуват гражданският активист Роман Кендеров и адв. Александър Кашъмов, които коментират новите предложения за изменение и допълнение на ЗДОИ.

Над 1000 са вече българските граждани, които поискаха от Министерски съвет достъп до  информация за съдържанието на договорите за т.нар. златни концесии, а част от тях вече над година водят и с държавните институции, за достъп до информация за концесионните договори и за годишните работни планове на компаниите, добиващи злато и други ценни метали на територията на страната.

Параграф 12 от законопроекта, в който са заложени допълни точки, част от които могат да се превърнат в клопки за отказ от обществено значима информация.

Параграф 12 от законопроекта, в който са заложени допълни точки, част от които могат да се превърнат в клопки за отказ от обществено значима информация.

В предаването “Аларма” по БНР Роман Кендеров коментира как някои от новите предложения за допълнение на ЗДОИ могат да осуетят инициативите за достъп до обществена информация, като тази, в която той и стотици други български граждани участват. Адв. Александър Кашъмов е от фондация “Програма достъп до информация” и в качеството си на ръководител на правния отдел на фондацията е участвал в работната група, изготвила проекта за изменение на ЗДОИ.

Запис на предаването “Аларма” на програма “Христо Ботев” от 19.11.2014 г., с репортер Васил Жечев и водещ Ивайло Стефанов, може да чуете по-долу. Акцентът на предаването е върху обществената реакция срещу проектозакона за изменение и допълнение на Закона за достъп до информация.

 

Коментар на казаното в предаването в социалната мрежа Фейсбук:

Обърнете внимание на следния много важен факт, в който се крие разковничето: адв. Александър Кашъмов ни уверява, че няма нищо притеснително, защото понятието “повторно използване на информация” се отнася единствено да цели бази данни, а не единични документи! Ако някой може да направи такъв извод, прочитайки закона, тогава би било съвсем безопасно да се оставят новите промени да минат! Ако продължават да настояват тези нови ограничения да останат, то ние ще НАСТОЯВАМЕ ДА СЕ ДЕФИНИРА В ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНА, ЧЕ ПОНЯТИЕТО “ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ” СЕ ОТНАСЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО ДО СЛУЧАИТЕ, КОГАТО СЕ ИЗИСКВАТ “ЦЕЛИ РЕГИСТРИ”!!

Ана Валентино

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.