Няколко западни издания поместват информации и коментари за две събития в България от вчера – отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и споразумението за коалиционно правителство.

Снимка: Стоян Ненов, Ройтерс
Снимка: Стоян Ненов, Reuters

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че фалитът на банката е първият в Източна Европа, след банковата криза в региона през 90-те години. И понеже

КТБ отдавна е финансов брокер на елита в България, нейното рухване хвърля светлина върху връзката между бизнеса и политиката в България.

В статията се цитира мнение на български експерт, според когото тази банка е имала влияние в политически кръгове, което е помогнало за нейното бързо разрастване. „Но това бързо разрастване не е било върху солидни основи, а банката е следвала корупционни практики“, твърди експертът.

Банкрутът на КТБ може да доведе до внасянето на съдебни искове към държавата от големите акционери и вложители, посочва нюйоркското издание.

Професорът по икономика в университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор Стив Ханке, който е познавач на България, казва пред вестника, че

случилото се сега с КТБ е „част от модела след разклащането на комунизма в България през 1989 г“.

По думите му този „смъртоносен коктейл“ се състои от „частни лица с тъмна репутация“, примесени с „български политици, на които човек изобщо не може да има доверие“. И всичко това „винаги завършва със сълзи“, заключава пред „Ню Йорк таймс“ Ханке.

„Файненшъл таймс“ привежда заключението в одиторския доклад на „Ернст енд Йънг Делойт България“ и AFA, че

банката е „следвала неконвенционални и некоректни бизнес практики, като е извършвала сложни операции с цел да се прикрие същността на сделките и трансакциите“.

Отпускането на кредити е ставало чрез специално създадени компании посредници (special purpose vehicle), холдингови компании и други подобни, което е несъвместимо с почтената банкова практика“, пише в доклада, цитиран от изданието.

Деловият вестник обръща внимание и на вестта, че номинираният за премиер на България Бойко Борисов е представил състава на своето правителство на малцинството, което „Файненшъл таймс“ окачествява като „крехко“.