Home » Избрано

Ксения Собчак, Навални и българския паспорт

2014.11.30 Няма коментари
Spread the love

Николай Марченко,  Nikolaymarchenko.wordpress.com

.

Николай Марченко

Николай Марченко

Известната ТВ водеща хвърли светлина върху търговията с българско гражданство  из бохемските ресторанти в Москва – с „либерален“ имидж влизаме в реториката на руската опозиция.

Република България eдва ли не за пръв път влезе в дневния ред и на опозицията в Руската федерация (РФ), ако не броим скорошния казус с основателя на Russie Liberte („Свободна Русия“), бизнесмена Николай Кобляков. Един от членовете на Координационния съвет (КС) на oпозицията, начело с Алексей Навални, спомена търговията с български паспорти в интервю за главния редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов. Става дума за популярната ТВ водеща и нов главен редактор на руското издание на лайфстайл списание L’Officiel Ксения Собчак.

Новината е направо сензационна и подценена от българските и руските медии – но щом представител на руската опозиция ни разказва колко лесно може да си купите в московски ресторант „право за временно или постоянно пребиваване или паспорт на Република България (или все пак засега „Клета майка България“?) или друга държава от ЕС“, то какво да очакваме от депутатите на „Единна Русия“ – например като президента на FIDE Кирсан Илюмжинов или пък като вицегубернатора на Санкт Петербург Василий Кичеджи, за чиято афера с имоти на морето разкри сайтът за разследващата журналистика Биволъ, в партньорство с вестник „Коммерсантъ“?

Самата Ксюша, която е дъщеря на политическия „кръстник“ на Владимир Путин – покойния кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак (поръчан е според някои източници – бел. авт.), твърди, че няма никакъв чуждестранен паспорт, макар и да няма край откъм „подобни оферти в Москва“.

Ksenya Sobchak2

„Aз не съм политик, в КС представлявам гражданския борд…“
(Собчак към Венедиктов)

.

Такъв имидж ли искаме на пл. „Болотная“?

.

Дочакахме ли? Отговорността трябва да се раздели по равно между всички политически сили (по протокол откъм ранга във властта) – ГЕРБ, Реформаторският блок, „Зелените“, Патриотичният фронт, АБВ, БСП, „Атака“ и др. проевропейски уж политически сили в България…

Добрата новина, че освен руските мафиоти и представители на различни властови групи, българско гражданство се продавало и на опозицията – нали българите са демократичен народ и щом хората на Путин могат да си купят нашата „лична карта“ и ЕГН, то защо не и хората на Алексей Навални – Ксения Собчак искрено призна, че го припознава като лидера на опозицията и кандидат за президент на РФ. Самата тя заяви, че е „извън политиката“ и представлява изключително гражданския борд, интелигенцията от медиите и шоубизнеса в КС на опозицията.

„Много мои приятели и журналисти ми пишат някакви безумни съобщения в социалните мрежи или SMS-и от рода на: „Има тук „далаверка“ – българско гражданство, някой да има нужда? Не е скъпо! („Недорого!“) 9 бройки има останали до края на ноември…!“ Или там – на Чехия, например… Ей такива „светски“ разговори – за придобиване на право за временно пребиваване ли, за паспорти ли, можете сега да чуете масово в по-скъпите московски ресторанти…“

Navalny&Sobchak

„Лидер вече си имаме…“ (Ксения Собчак за Алексей Навални)

.

За бесарабски и западнобалкански българи няма, за руснаци – има

.

Медиите писаха за руския мафиот Циганов, наравно с балкански нарко- и оръжейни трафиканти, че е използвал за прикритие „гражданството си“ и фалшивите паспорти на Република България, и бе засечен да рита топка заедно с действащия премиер Бойко Борисов, тогава още главен секретар на МВР.

Та претенции от страна на гражданското общество трябва да има към всички политически сили – не само към левите, но и към десните, не само към управляващите, но и към опозицията. ГЕРБ и др. партии как бавят с години паспортите на бесарабските българи от Украйна и Молдова, от Казахстан и Узбекистан, както и тези за сънародниците от Македония, Сърбия, Албания и Косово?

Но пък за „елитите“ някъде на „Рубльовка“ в Москва се предлагат на едро – мафиоти, „путинската интелигенция“, депутати – „единороси“ си купуват от години не само имоти, но и ранга на гражданите. Но понеже трябва да има ново предлагане на пазара, сега дайте да поканим и опозиционерите и руската интелигенция от площад „Болотная“… Не е проблем, но защо те последни получават гражданството? Защо са последни на „опашката“ на сенчестия паспортен пазар някъде из московските ресторанти?“

ДАБЧ

Опашка дълга 4-5 години: Македонци, сърби, албанци, косовари, украинци, молдовци…чакат гражданството на РъБъ…

.

„Некой требва да поеме политическата отговорност…“

.

Отговорността е на всички политически сили и ресорни институции – на ГЕРБ като водещата партия за това, че лидерът й навремето е сниман с мафиот, сдобил се с документи и експулсиран, а и е приятел с екскмета на Москва Юрий Лужков, заподозрян в мащабна корупция. На Реформаторите вината е от друго естество – затова, че не упражниха опозиционен и граждански контрол, вместо руската опозиция да бъде „канена“ с фалшиви или купени паспорти срещу хиляди евро у нас.

Те би трябвало лично и по дефолт да получават гражданство от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, ако иска да запази новия си имидж в руските медии, цитирали го за „Русия на Толстой и Достоевски, а не национализма и Путин“. Както е известно, за един такъв паспорт – за г-н Кобляков е поискано от страна на редица инициативни комитети, вкл. от „Протестна мрежа“ – те внесоха подписка на „Дондуков“, 2 за издаване на гражданство за руския дисидент.

Къде обаче са „атакистите“ и прочие? – те ли, БСП ли, АБВ ли също могат да бъдат заподозряни в търговията с паспорти в Москва. Защо „патриотичните“ формации на „националистите“ не натискат за издаване на български паспорти на балканските и постсъветските български диаспори, но пък за политици от „Единна Русия“ или други лица от „кремълския елит“ такива винаги ще се намерят във всеки що-годе скъп ресторант в Москва.

Според запознати с процедурите юристи, най-вероятно схемата работи през Министерството на правосъдието, което подготвя списъците и съответните удостоверения за гражданство за президента и вицепрезидента. В тази връзка би било добре скандалния коментар по повод търговията с гражданство на Република България в РФ да бъде проверен за достоверност от страна на правосъдния министър Христо Иванов. Иначе ще се стигне до „внос“ не само на „кадри“ на „Ислямска държава“, но и на някои „нашисти“, които и без това са достатъчно в многото русофилски организации под крилото на Посолството на РФ в София…

 

Снимки:  Ксения Собчак / Facebook

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.