Home » Е-Списание

За “гения на зависта” или “гения на клеветата”

2014.11.20 Няма коментари
Spread the love
kleveta

Илюстрация по “Ария на клеветата”

Повод за тази публикация е анонимен коментар на нашия сайт, подписан с ника “комита”. Читателят, автор на този коментар, си е позволил да напише за наградения наскоро с най-високото отличие на МВнР д-р Иван Гаджев следното:

Комита: “Мръсни комунистически ченгесарски номера завити в нов луксозен “демократичен” целофан! Иван Гаджев е щедро заплатен човек на ДС: АКРДОПБГДСРСБНА – Р ф.9 оп.4 а.е.1107 л.104-107 http://comdos.bg/media/Nashite%20izdania/sbornik%2015/DVD-15.pdf c.640-646 и блюдолизец на Тато от Правец: http://www.makedonskatribuna.com/PismoDoTodorZivkov.htm ,
който е искал Владко Живков да бъде изпратен в САЩ като върховен шеф на българската емиграция там!”

Нашето издание няма практиката да помества в публикации анонимни коментари. Най-често ние не отговаряме на такива коментари. Днес го правим за първи път, защото се отнася не до нас, а до един заслужил човек, политически емигрант, свършил повече работа дори от цялата Държавна агенция за българите в чужбина по съхраняване на историческото наследство на емиграцията ни.

Във връзка с тези анонимни обвинения, опитващи се да очернят името на д-р Иван Гаджев, публикуваме тук факсимилета от неговото досие в бившата Държавна сигурност.

От досието става ясно, че ДС е наблюдавало беглеца Иван Гаджев и е следило кореспонденцията му с негови роднини – с брат му Здравко и сестра му Мария. За тази кореспонденция се казва, че в нея той постоянно хули комунистическия строй, както и че “постоянно заплашва нашите официални органи чрез сенатори, конгресмени, посланика на САЩ в София и вражеската емиграция”. В досието на д-р Гаджев не е пропуснат и фактът, че неговият баща Илия Гаджев е бил член на михайловистка организация “и за антинародна дейност преди 09.09.1944 г. е бил осъден на смърт от Народния съд и ликвидиран”.

В това досие се посочва и, че “през 1985 г. в Париж от името на Петър Семерджиев беше издадена книгата “Нищожество в доспехите на величие /Бележки към книгата “Тодор Живков, биографичен очерк”, София, Партиздат, 1981″. И че Първо главно управление на ДС получило информация, че “д-р Иван Илиев Гаджев е поел ангажимент за разпространението й в САЩ”.

От досието се вижда, че тайните служби на комунистическата държава са следили д-р Иван Гаджев, разбира се, както и много други български емигранти със значима обществена и политическа роля, събирали са информация за него и са се опитвали да го привлекат за своите цели. Но техните усилия не са го променили и той продължава “да стои на вражески позиции”, както пише в самото досие.

Така че би било добре, след като най-накрая българската държава се сети да отличи с някаква символично и морално отличие един заслужил и преживял много човек като д-р Гаджев, вместо клевети и опити за очерняне на името му, които се появиха точно след награждаването му със “Златна лаврова клонка”, да има поне малко уважение и респект към неговата личност и дело.

Ето и факсимилетата от досието на д-р Гаджев:

Gadjev_dosie_003

.

Gadjev_dosie_004

.
Gadjev_dosie_005
.

Gadjev_dosie_006

.

Gadjev_dosie_001

.

Gadjev_dosie_002

.

Във връзка с обвиненията към Иван Гаджев, отправени от анонимния читател, се обърнахме и към самия него за коментар. Според д-р Гаджев зад анонимните опити за очернянето на неговото име стои най-вероятно Георги Младенов от Торонто. Но понеже така или иначе това са анонимни коментари, който и да стои зад тях, подобни недостойни опити за очерняне никак не правят чест на разпространителя им.

По-долу публикуваме факсимиле с отговорите на д-р Гаджев, които той ни изпрати по факс. (Д-р Гаджев изглежда се е заблудил, че става въпрос за статия, публикувана в нашия сайт, не за читателски коментар – б.р.) Не знаем дали в случая става дума за прословутия български “гений на завистта” или за “гений на клеветата”, но се надяваме, че все някога геният на българското взаимоунищожение, който вирее не само в България, но изглежда и в други страни по света, ще отстъпи място на по-съзидателните страни и таланти, които има българският национален характер и ген.

Gadjev_dosie_007
.
Gadjev_dosie_008
.
Ария на клеветата в изпълнение на Ф. Шаляпин

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.