Home » Авторски страници, българи зад граница

Детски фестивал “Аз съм българче” в Будапеща

2014.11.28 Няма коментари
Spread the love
Българският културен дом в Будапеща

Българският културен дом в Будапеща

От 21 до 23 ноември Българският културен дом и Българското училище в Будапеща събраха пъстроцветна група от българи от цяла Европа, дошли да отпразнуват с галаконцерт и изложба Фестивала на българите по света „Аз съм българче“. Организаторите – Асоциация “Тангра” от Испания и домакините – Българското училище за роден език посрещнаха гостите, очертали широкия ареал на българското присъствие в Европа – от Ирландия до Кипър и от Мадрид до Босилеград.

gala1

Внушителен бе и списъкът на официалните гости – Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, Наталия Михалевска и Лазар Додев, също от просветното министерство, председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров, директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учители проф. Росица Пенкова, директорът на издателство “Аз Буки” Надя Кантарева със своя екип.

gala6

Медийното присъствие също беше значително: Българското национално радио излъчи директно предаване от Будапеща в деня на галаконцерта, а Радио Татковина ще излъчи пълен запис на концерта в няколко поредни предавания. Сред медийните партньори на фестивала е и издателство “Аз Буки”, което следи внимателно развитието на българските училища зад граница и подготвя специална поредица за тяхното представяне в своите издания.

izlozhba

На 21 ноември в сградата на Българското училище бе открита изложбата на участниците във фестивала. Фоайето на първия етаж се изпълни със слънцата и усмивките от детските рисунки. Българският посланик в Будапеща Бисерка Бенишева привества присъстващите, а децата получиха наградите, донесени от ДАБЧ. След тържеството гостите имаха възможност да разгледат обновената сграда, в която се помещават редица институции на българите в Унгария, както и новооткритата галерия на наши художници тук.

kragla masa

Следващият ден започна с кръгла маса на тема „Организация на учебния процес в българските училища в чужбина“. Трите часа, определени за дискусии по темата, се оказаха крайно недостатъчни, но все пак се очертаха основните насоки, вълнуващи представителите на различните институции. Те са свързани с регламентирането на БУЧ, с квалификацията на учителите, с въвеждането на дистанционното обучение и др.

gala3

Най-вълнуващата част от срещата бе галаконцертът на 22 ноември в Българския културен дом. С песента „Аз съм българче” бе открит Шестият Фестивал на българите по света. Участници от Будапеща, Босилеград, Мадрид, Палма де Майорка, Франкфурт на Майн, Стокхолм излязоха на сцената, за да покажат своето майсторство – в българското слово, в изпълнителското изкуство. Трудът и усилията на деца, родители и учители намери заслужено признание в аплодисментите, които получиха участниците. Бяха раздадени и награди, предоставени от ДАБЧ, МОН, издателство “Азбуки” и Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Светла Кьосева,
Будапеща

gala5

gala4

gala2

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.