ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение в зала „Запад” на Народното събрание

Бойко Борисов и Радан Кънев се ръкуват след подписването на коалиционното споразумение. Снимка: Vesti.bg
Бойко Борисов и Радан Кънев се ръкуват след подписването на коалиционното споразумение. Снимка: Vesti.bg

„Тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при подписването на коалиционно споразумение.

Той благодари на всички преговорни екипи публично в парламента, че са успели да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ.

„Положихме неимоверни усилия. Над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство”, заяви Борисов. „Условието да съм премиер никога то не е било препъникамък”, посочи Борисов.

ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има

и се надявам правителството да има дълъг живот. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет”, каза още Бойко Борисов.

Той изрази надеждата си кабинетът да има дълъг живот.

Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък,

заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок при подписването за коалиционно споразумение.

„Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това. Знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото”, добави тя. „Пред страната има много проблеми за решаване, трябва да поставим основите и на основни реформи”, коментира Кунева. Кунева благодари също на преговорните екипи и като най-важно изтъкна, че са научили да работят заедно.

Бойко Борисов и Георги Първанов Източник: Любомир Спиров/БГНЕС
Борисов и Първанов. Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа

към новото правителство. Беше подписана декларация за управление между ГЕРБ и представители на Патриотичния фронт, с която ще подкрепят новото правителство. Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичният фрон, обяви пред журналисти, че фронтът ще подкрепя определени политики, но си запазват правото да не са съгласни по някои въпроси.

Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов подписаха споразумение

за партньорство, веднага след като ГЕРБ и РБ подписаха коалиционно споразумение за правителство. Вече благодарих на колегите от Патриотичния фронт, които подкрепиха прогрмната декларация, сега благодаря и на АБВ, които направиха същото, каза лидерът на ГЕРБ след подписването.

„Ако БСП не беше паднала толкова много на изборите, ние първо щяхме да говорим с тях. Но в случая, аз благодаря на колегите от АБВ, с които доста дълго говорихме. Преговорите с АБВ са водени в парламента пред всички медии, и мисля, че път подобна коалиция, подобно управление се прави за първи път“, каза още Борисов.

В 16.00 часа се очаква представителите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще отидат в президентството, където ГЕРБ ще предложат на Росен Плевнелиев състава на новия кабинет.

Вчера, след близо 8 часа консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще направят съвместно правителство. При връчването на мандата за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов обяви пред журналисти, че ще го върне, ако не постигне съгласие с Реформаторския блок и Патриотичния фронт за съвместно управление.

Източник:  Vesti.bg