Home » Е-Списание

Белоруският Брьогел

2014.11.12 Няма коментари
Spread the love
Валентин Губарев. Снимка: Фейсбук

Валентин Губарев. Снимка: Фейсбук

Някои наричат Валентин Губарев „художник на неразвития социализъм“, други – „белоруския Брьогел“. Роден е в Нижни Новгород, следвал е в Москва, живее в Минск. Негови творби са изложени в музеи и галерии в много страни по света, те са част и от сбирките на множество частни колекции.

Валентин Губарев е роден през в 1948 г. Завършил е  Горковското художествено училище, а след това Графика в Московския политехнически институт. Член е на Белоруския съюз на художниците.

Участва в национални и международни художествени изложби от 1991 г. Самостоятелни изложби на художника са представяни с голям успех в различни европейски страни.

От 1994 г. Губарев си сътрудничи с галерията „Les Tournesols“ (Франция).  Негови произведения са изложени в Беларуския Национален художествен музей, в музея „Zimmerly Art Museum“ (САЩ), в галериите „Schaer und Wildbolz“ (Швейцария), „Kunststuck“ (Германия), „Les Tournesols“ (Франция). С творби на художника разполагат и много частни колекции в Русия, САЩ, Англия, Япония, Испания, Израел, Германия, Франция, Австрия, Белгия, Полша и Турция.

Картините на Валентин Губарев показват приятен, мек сарказъм към битието на соца, изразен не само с тънка художествена ирония, но и с някаква скрита, неубита любов към човека и към живота. Образите и героите са винаги гротескни, но те не предизвикват гняв или отвращение, а някакво познание, усмивки и асоциации, чрез които онези по-възрастни ценители, които са живели онзи начин на живот, който Губарев описва, могат да видят и себе си.

„Белоруският Брьогел“ не показва ада на човешкото битие, той показва малките, инфантилни стремежи към щастие, уют, притежание, които не са плакат, нито „снимка“ на едно отминало време. Те са поредният знак за това, че изкуство е онова, което вижда повече, по-дълбоко и извън времеви, пространствени и политически граници. Картините на Губарев не са само „карикатури“ на едно конкретно време и общество, те носят и онова вечно послание, смях и тъга от изявена в  конкретно време и общество човешка природа, които не се нуждаят от преводи и обяснения за който и да било ценител по света, способен да ги види.

50
.

51
.

52
.

53

54
.

55

56
.

57
.

58
.

59
.

60
.

61
.

62
.

63
.

64
.

65
.

66
.

67
.

68
.

69
.

70
.

71
.

72
.

73
.

74
.

75
.

76
.

77
.

78
.

79
.

80
.

81
.

82
.

83
.

84
.

85
.

86
.

87
.

88
.

90
.

91
.

93
.

94
.

Валентин Губарев във Фейсбук

Губарев в руската мрежа В Контакте

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.