Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 400 души бяха арестували във Фъргюсън, предградие на Сейнт Луис, и в други градове на САЩ, заради гражданските вълнения, избухнали след като бял полицай не бе подведен под отговорност за убийството на невъоръжен чернокож тийнеджър, предаде Ройтерс. Фъргюсън, където живеят предимно чернокожи, през последните два дни стана арена на безредици, съпроводени с грабежи и палежи. 

Засиленото присъствие на сили за сигурност помогна да се обуздае насилието, отбелязва Ройтерс и припомня, че по нареждане на губернатора на щата Мисури във Фъргюсън и околностите бяха изпратени 2200 войници от Националната гвардия.

Министърът на правосъдието Ерик Холдър пък се срещна с правозащитници и ги увери, че министерството старателно ще разследва практиката на полицията във Фъргюсън.

Протести имаше в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Далас, Атланта, Окланд и други американски градове.

В Сейнт Луис няколко души нахлуха в сградата на кметството. Полицията отцепи сградата и повика подкрепление, предаде Асошиейтед прес.  Успелите да влязат в кметството бяха част от група от около 200 протестиращи, които организираха шествие и разиграха символичен съдебен процес срещу полицая Дарън Уилсън, застрелял чернокожия младеж.

Уилсън смята да напусне полицията, съобщи адвокатът му. След августовския инцидент Уилсън, който работи в полицейското управление на Фъргюсън от 6 години, беше отстранен временно от изпълнение на служебните си задължения. Както обясни адвокатът му, той решил да изчака решението на съда, преди да напусне полицията, опасявайки се ходът му да не бъде схванат като признание на вина. Полицаят продължава да настоява, че е действал напълно законно при самоотбрана.