Home » Авторски страници

Center for Biological Diversity: Милиарди галони отпадни води във водоносни хоризонти в Калифорния

2014.10.16 Няма коментари
Spread the love

Документи разкриват, че милиарди галони отпадни води от нефтената промишленост незаконно се инжектират във водоносните хоризонти на централна Калифорния. Изпитванията установяват повишени концентрации на арсен и талий в околните водни кладенци – пише в сайта си Центърът за биологично разнообразие* (Center for Biological Diversity), който е национална неправителствена организация в САЩ.

Untitled

Сан Франциско. Съгласно щатски документи, получени от Центъра за биологично разнообразие /Center for Biological Diversity/, почти 3 милиарда галона отпадни води от нефтената промишленост са били незаконно изхвърлени във водоносните хоризонти на централна Калифорния, които доставят питейна вода и вода за напояване. Отпадните води са навлезли във водоносните хоризонти през най-малко 9 инжекционни кладенци, използвани от нефтената промишленост за депониране на отпадъци, заразени с фракингови флуиди и други замърсители.

Документите също разкриват, че тестовете (вж. тук.: UIC_WaterWell_Results_8-7-14 – бел.ред.) на Водния борд на Централната долина /Central Valley Water Board/ са установили високи концентрации на арсен, талий и нитрати – замърсители, които понякога се намират в отпадните води от петролната промишленост – във водоснабдителните кладенци близо до тези операции за депониране на отпадъци.

Untitled2

“Чистата вода е един от най-жизненоважните ресурси на Калифорния и тези документи показват ясно, че щатските регулаторни органи се провалиха при опазването на нашата вода от замърсяване от нефтената промишленост”, казва Холин Крецман /Hollin Kretzmann/, юрист на Центъра. “Необходими са много повече тестове, за да се установи пълната степен на замърсяването на водата и заплахата за общественото здраве. Но губернатор Браун трябва да се задвижи бързо за спиране на фракинга, за да се предотврати приливът от отпадни води от нефтената промишленост, които Калифорния просто не е подготвена да депонира безопасно.”

Щатският Воден борд потвърди без съмнение, че поне в 9 кладенци за депониране са били инжектирани отпадни води във водоносните хоризонти, които съдържат висококачествена вода, която би трябвало да е защитена от щатското и федералното законодателство.

Талият е изключително токсично химично вещество, което обикновено се използва в отровата за плъхове. Арсенът е токсично химично вещество, което може да причини рак. Някои изследвания показват, че излагането дори на ниски концентрации на арсен в питейната вода може да отслаби способността на имунната система да се бори с болестите.

“Арсенът и талият са изключително опасни химични вещества”, каза Тимоти Кранц /Timothy Krantz/, професор по изследвания на околната среда в Университета на Редландс /University of Redlands/. “Фактът, че високи концентрации се появяват в много водни кладенци близо до местата на кладенците за инжектиране на отпадни води, буди сериозни опасения за здравето и безопасността на живеещите в околността.”

Центърът се сдоби с писмо от щатския Контролен борд за водните ресурси /State Water Resources Control Board/ до Агенцията за защита на околната среда /Environmental Protection Agency/. В писмото се казва, че Регионалният воден борд на Централната долина е потвърдил, че през инжекционните кладенци са изпуснати отпадни води от нефтената промишленост във водоносните хоризонти, които са законово защитени с федералния Закон за безопасност на питейната вода /Safe Drinking Water Act/. Щатският Воден борд също признава, че още 19 сондажа може да са замърсили защитените водоносни хоризонти и дузини други са инжектирали отпадни води с неизвестно качество във водоносните хоризонти.

Водният борд на Централната долина е изпитал 8 водни кладенци в близост до тези инжекционни сондажи. Нивата на арсен и талий са превишавали максималното ниво на замърсяване в половината от водните проби.

Докато настоящата степен на замърсяване е причина за сериозни опасения, заплахата в дългосрочен план от незаконно депониране на отпадни води може да бъде още по-ужасна. Бензен, толуен и други вредни химични вещества, които се използват във фракинговия флуид, рутинно се намират в обратния воден поток, излизащ от сондажите в Калифорния, често в концентрации стотици пъти по-високи от считаните за безопасни, и този обратен поток от флуид се изпраща в кладенците за депониране на отпадни води. Подземната миграция на химикали като бензена може да трае години.

През м. юли щатският Отдел за нефт, газ и геотермални ресурси /state’s Division of Oil, Gas and Geothermal Resources/ затвори 11 инжекционни кладенеца в петролните полета на окръг Керн /Kern County/ и започна да изследва подробно още 100 други, които потенциално замърсяват защитените подземни води. Агенцията за защита на околната среда /The Environmental Protection Agency/, която е върховният законов орган за подземното инжектиране, нареди на щатските служители в срок от 60 дни да дадат оценка на риска от замърсяване на водата и писмото от щатския Воден борд потвърждава, че е имало незаконно замърсяване на много обекти.

Нефтените и газови полета на Калифорния произвеждат милиарди галони замърсени отпадни води всяка година и повечето от тези замърсени води се инжектират под земята. Калифорния има 2,583 инжекционни кладенци за отпадни води, от които 1,552 са активни в момента. Кладенците за инжектиране на отпадни води са разположени из целия щат, от района Чико /Chico area/ в северна Калифорния до Лос Анжелис в южна, и дори включват кладенци в океана близо до Санта Барбара.

 

Източник:  Вiologicaldiversity.org

Превод:  Мария Рускова

——————————————————————————————————————————————————

* Центърът за биологично разнообразие е национална неправителствена природозащитна организация с повече от 775,000 членове и онлайн активисти, посветени на защитата на застрашените видове и диви места.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.