Home » Авторски страници, история, политика

Смисълът на Българската независимост

2014.09.22 Един коментар
Spread the love

106 години от обявяването на България за независима държава

 .

Манифестът, с който е била обявена Независимостта на България

Манифестът, с който е била обявена Независимостта на България

На 22 септември (5 октомври, стар стил) 1908 г. в старопрестолния град Велико Търново е обявена Независимостта на България. Това става с манифест на княз Фердинанд I. Актът на обявяването на България за независима държава е извършен в историческия храм “Св. Четиридесет мъченици”. Мястото е избрано неслучайно, за да символизира приемствеността на новата българска държавност със средновековната. Наложеното от Берлинския конгрес васално положение на Княжество България спрямо Османската империя официално е премахнато след няколко месеца и Княжеството се превръща в Царство. Слага се край на васалния статут, който е имал значими политически и икономически последствия.

Поради своето васално положение, наложено от Берлинския договор, подписан от т.нар. Велики сили през лятото на 1878 г., България е била задължена да плаща на Османската империя данък в размер от 1 млн. златни лева. Този данък сериозно е спъвал икономическото й развитие. Освен това на българското княжество не е могло официално, именно поради васалния му статут, да поддържа пълноправни отношения с други държави, да изпраща дипломати с ранг на посланици в техните столици и пр.

Съгласно васалния си статут, България е нямала право и да подписва самостоятелно и международни договори. Поради което се стига и до парадоксалния случай, когато след края на Сръбско-българската война, случила се, за да защити Акта на Съединението от 1885 г., българската делегация се явява в Букурещ да подпише българо-сръбски мирен договор, но подпис под този договор от страна на държавата победител слага първо не българският представител, а пратеникът на султана.

Освен това, според член 8 на Берлинския договор, на България, като бивша територия на Османската империя, се налагал т.нар. „режим на капитулациите”, който е бил наложен над империята. Понеже Османската империя е имала да връща дългове на Великите сили, главно на Франция, натрупани по време на Кримската война, на тази империя, включително и на васалното й Княжество България, е бил наложен този икономически режим. Който е обуславял и това, че европейските промишлени стоки са се внасяли на българския национален пазар без налагането на никакви мита, което естествено е затормозявало развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 г., усилията на българските политици, държавници, дипломати се насочват към постигането и признаването на пълна независимост.

Благоприятни условия за обявяването на тази независимост настъпват през есента на 1908 г. В този момент вниманието на Великите сили е било насочено към френско-германски спор за Мароко, а Австро-Унгария се е готвела да анексира Босна и Херцеговина. По същото време е извършен и преврат от младотурците в столицата на Османската империя. По ж.п. линията Одрин-Белово избухва стачка. Българското правителство, ръководено от Александър Малинов, използва момента и конфискува ж.п. линията. А княз Фердинанд се връща от Виена, където е уговорил това Австро-Унгария да не се възпротиви на обявяването на българската Независимост.

Независимостта на страната е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на следващата, 1909 г, след поредица от дипломатически преговори, за които дипломатите на младата българска държава се оказват достатъчно подготвени. На заплахите с война от страна на Османската империя, непосредствено след обявяването на Акта на независимостта, страната отговаря с военна мобилизация, като същевременно декларира готовност за мирно уреждане на въпроса. Тъй като Берлинският договор е бил двойно нарушен – от страна на България и от страна на Австро-Унгария, а Великите сили не са били готови за мащабен военен конфликт – усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

За уреждане на финансовата страна на спора между България и Османската империя спомага и Русия. Руската империя предлага на Османската да й опрости 120 млн. франка дълг, който втората е трябвало да изплати на първата като репарации за това, че е загубила Руско-турската война от 1878-1879 г. С това се удовлетворят част от финансовите претенции на Османската империя към България, а между България и Русия се подписва финансов договор – България да изплати на Русия за период от 50 години сумата от 72 млн. франка. Тези 72 млн. франка, впрочем, никога не са били изплатени, защото не след дълго започват Балканската, а след това и Първата световна война. А през 1917 г., когато в Русия е извършена болшевишката революция, новата власт анулира всички търговски и финансови договори, сключени дотогава с други държави.

Така се стига до напълно мирно решение на казуса с признаването на статута на Третата българска държава като независима де юре страна.

.

Честит 22 септември – Денят, в който България се обявява за независима държава, на всички българи, които обичат Родината си, където и да се намират по света!

 

Еврочикаго

One Comment »

  • Mariana said:

    “Ново атрактивно шоу в небето над Царевец ще бъде показано за първи път в Деня на Независимостта – 22 септември. Спектакълът, който ще съчетава светлинни и лазерни ефекти, е част от празничната програма по повод 106-годишнината от обявяването на българската независимост. 6-минутното шоу ще бъде излъчено веднага след тържествената заря-проверка, която започва в 19:30 ч. на площад „Цар Асен I”.

    Автор на спектакъла е британецът Анди Фокнър. Неговата фирма е един от техническите изпълнители на 3D мапинг шоуто, показвано при паметника на Асеневци и Държавната художествена галерия за празника на Велико Търново.”

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1328848

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.