Home » Избрано

Протест срещу въглищния и шистовия газ блокира Орлов мост

2014.09.09 Няма коментари
Spread the love

С основен лозунг: “Народът казва не на въглищния и шистов газ” над 300 души – еколози и защитници на природата се събраха днес на протест пред МОСВ в София. Шествието тръгна от министерството по посока на президентството. То спря пред Министерски съвет и по-късно блокира движението на Орлов мост.

1461019_817386314980846_6947320975025776668_n

Протестът бе израз на възмущение срещу подписаното разрешение от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване за добив на въглищен газ в района Блок “1-11 Вранино” в Добруджа на американската фирма “Парк Плейс Енерджи Корп.” Протестиращите бяха подкрепени от солидна група рокери и от обикновени граждани. На призива са откликнали поне 6-7 организации, познати от протестите досега срещу проучването и добива на шистов газ в България.

Активистите еколози имат готовност да внесат няколко възражения и жалби до ВАС, които да спрат изпълнението на разрешението за Добруджа. Въпреки това те призовават Жекова сама да оттегли разрешението което, е дала на американската фирма, която ще проучва и евентуално ще експлоатира находището.

10363484_817386434980834_2844360389906607288_n

Еколозите са едни от най-дисциплинираните и организирани хора в България и те са се хванали с нелеката задача да разяснят на българите колко вредно за природата и за здравето на хората са не само добивът но и проучванията за извличане на шистов и въглищен газ от Добруджа, където са водното огледало в земните недра в България и най-плодородните почви.

“Познавам технологията “подземно изгаряне на въглища” за добив на газ. Светлана Жекова не трябваше да издава никакво разрешение, защото обсъждане нямаше”. Това заяви пред камерата на БГНЕС Петър Кърджилов, доктор по комуникация при кризи и рискове и активист на движението за забрана на шистовия газ. Никъде в България, където има сондажи, няма контрол от държавата, защото се оказва, че тя не е в състояние да направи това, допълни той. Преди 3 години, преди да наложим мораториума, Геологическият институт на БАН декларира,че не познава технологията фракинг на “Шеврон” и нашите специалисти не знаят какви химикали се използват при нея и как точно става хидравличното разбиване, припомни Кърджилов.

Мариана Христова от Асоциацията за забрана на шистовия газ каза пред протестиращите, че у нас в двете министерства – на икономиката и на екологията нямаме компетентни хора, които могат да диагностицират практиките на тези компании и да оценят доколко са опасни за природата и здравето техните методи на проучване и добив.

Проблемът не е само американската фирма “Парк Плейс Енерджи Корп.”, на бюрото на Жекова стоят исканията на още дузина фирми, които са написали неконвенционалните си технологии, които са забранени съгласно съществуващия у нас мораториум, но които се представят като конвенционални, поясни тя и ги изброи.

10615578_817386378314173_2712578358706635852_n

Ангел Гаджев, организационен секретар на първата инициатива, която тръгна срещу добива на шистов газ, се включва активно и в протестите срещу проучването и добива на въглищен газ. В момента има забрана за неконвенционалния газ, следим промените и следващия вторник най-късно ще внесем във ВАС възражение срещу разрешението на служебния министър Жекова, каза той. Ще спазим срока на обжалването до 10 септември и ще подадем няколко жалби от няколко обществени организации, защото не сме сигурни,че при само една жалба съдът ще я разгледа обективно, продължи Гаджев.

Ние също ще подадем жалба, но въпросът е доколко морално постъпва служебният министър Жекова, заяви Янко Петров, известен от февруарските протести срещу повишаването цената на тока през миналата година. Тя няма да поема рискове след месец, когато няма да е вече министър и затова въпросът е за институционалната и персонална отговорност за тези актове, посочи той. А реално целият негатив ще го понесат българите, ако се случи екокатастрофа, добави Петров. Подобна отговорност е крайно време да се носи от политиците. Нека министър Жекова да ни обясни, да попита инвеститорите какво точно се случва на 2 км и 700 м. под земята при тази технология на проучване и добив при въглищните пластове. Считам,че единственото й правилно действие е да отмени разрешението, каза Янко Петров.

10665101_817386321647512_1725289500723010618_n

Източник:  Аctualno.com

Снимки:  Фейсбук

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.