Home » Авторски страници

Опит за балкански рекорд с лютеница в “Юнашка тава”

2014.09.04 Няма коментари
Spread the love
Юнашката тава

Юнашката тава

По време на Националното гайдарско надсвирване “Златна Българска Гайда” – Копривщица ‘2014, на 7 септември, по изгрев слънце, ще започне опит за поставяне на Балкански рекорд за “Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава”.

Лютеницата ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови, и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена досега, т.нар. Юнашка тава.

Тавата е произведена от пловдивската фирма ТМ ИНОКС от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница. Задно с нея, бяха направени и две по-малки тави. Нарекохме ги Сладуна и Благуна. За да помагат, когато разказваме приказката за старите гозби и Бабината лютеница.

na-71211Няма да пържим, няма да слагаме захар. За да изпълним условията, които сами си поставяме. Да приготвяме само “Исторична и здравословна храна”.

Балканския рекорд за “Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава” се осъществява по програма “Балканска книга на рекордите” на Фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България”. До момента има поставени осем Балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки гост или участник в Гайдарското надсвирване в Копривщица ще може да си закупи от Рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване, тя ще се разпространява под марката “Златна Българска Гайда”. На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване “Златна Българска Гайда”.

 

Ангел Ангелов,

Председател на УС на Фондация “НТСКИН България”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.