Home » Избрано

Кои са изчезналите български сирена

2014.09.17 Няма коментари
Spread the love

“Трудно ми беше да обясня на моите български ученици, че сиренето не е само бяло, а кашкавалът също е сирене”. Това разказа преподавателката по английски език Каролин Ейми. Като чуем думата сирене, първата асоциация, която изниква у българина, е бялото саламурено сирене. Наследеният от социализма асортимент на традиционни български сирена на пазара ни включва и кашкавала. И толкова. Всъщност допреди индустриализацията на хранително-вкусовата ни промишленост в българското меню и пазарите е имало доста повече млечни продукти.

В тънката книжка “Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия” отпреди 20 г. са изброени поне 8 сирена и млечни продукти, чиято технология е запазена или възстановена.

Да започнем с Куртмач и неговата разновидност – куртмачово сирене. Интересното е, че технологията на производството му е открита в италианската специализирана литература. Приготвя се след изваряване на овче мляко и вкусът му се описва като близък до сладка, но гъста сметана. Ако продуктът се остави да узрее и ферментира, се получва куртмачово сирене. Ахчакът е друг изчезнал вид меко сирене, който при съхраняване в стомна узрявал. Негов братовчед е катъкът, който се правел, като се добавя бяло саламурено сирене. Разновидност на катъка е толумското сирене, тоест катъкът узрява в толум – мях от кожа.

Преди Първата световна война най-популярното сирене в Родопите е битата брънза, като се предполага, че името е останало от власи или каракачаните номади. По пазарите в Пловдив е било известно и като рупско сирене. Каракачаните освен “толумското” правили и сирене “Стромботири”, известно още като “кремик сирене” или “жилавец”, което траело цяла година.

За да опитате зеленото сирене от Черни Вит, трябва да отидете на специална дегустация. Снимка: в. "Труд"

За да опитате зеленото сирене от Черни Вит, трябва да отидете на специална дегустация. Снимка: в. “Труд”

Зеленото от Черни Вит – в нелегалност

Ако оставите с досег до въздуха бяло саламурено сирене в района на Тетевен и близкото село Черни Вит, е възможно съвсем скоро то да позеленее.

Поради липсата на традиции местните жители дълго време смятат мухлясалото сирене за развалено и некачествено. То започва да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните производители заместват дървените съдове с пластмасови бидони.

То е преоткрито случайно едва през 2007 г. от италиански специалисти от международната организация “Slow Food” и оттогава редовно се представя на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, където получава висока оценка за своята уникалност и качество.

Въпреки усилията на група местни ентусиасти уникалното за Балканите плесенно сирене се произвежда почти нелегално.

Причината за това са чиновниците от Министерството на земеделието и храните, които не разрешават продажбата на зеленото сирене, тъй като “не се спазват хигиенните норми, наложени от Брюксел”. В същото време същите норми важат за всички страни, които произвеждат плесенни сирена.

Източник: в. “Труд”
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.