Home » Авторски страници

Изложба в чест на Райна Кабаиванска в НБУ

2014.09.26 Няма коментари
Spread the love

Нов български университет организира изложба с оперните костюми на Райна Каблаиванска от Collezione Tirelli Costumi – Рим. Галаконцертът на майсторския клас на Кабаиванска и изложбата, която ще бъде открита на 30 септември, са част от юбилейните събития в чест на оперната прима. 

.

RAINA izlojbaНа 28 септември в 19 ч. в Софийска опера и балет Райна Кабаиванска ще представи своите студенти от XІV Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. Тази година Райна Кабаиванска избра да обучава в майсторския си клас четиринадесет млади изпълнители – от България, Италия, Гърция, Чили, Корея, Пуерто Рико. Диригент на концерта ще бъде маестро Найден Тодоров. В програмата са включени изпълнения от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Масне, Пучини и др. Както всяка година, в края на галаконцерта, Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ на НБУ за обучение в Италия на най-добрите от участниците в майсторския клас. На събитието ще присъстват българският премиер проф. Близнашки и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Нов български университет има честта да бъде една от трите университетски институции в света, заедно с Академия „Киджана“ в Сиена и Академия „Орацио – Веки“, където се създава „Школата Райна Кабаиванска“. Сред учениците на неповторимата Кабаиванска са едни от първите оперни гласове – Мария Агреста, Вероника Симеони, Андрея Каре, Вирджиния Тола, както и по-младите, сред които българите – Мария Радоева, Костадин Мечков, Венера Котларова, Кирил Шарбанов, Диана Василева.

На 30 септември от 19 часа във VivacomArtHall Райна Кабаиванска ще присъства на откриването на изложба, организирана в нейна чест – „Райна Кабаиванска – Божествената“. Изложбата ще бъде открита от президента на НБУ проф. Богдан Богданов и от главния редактор на международното списание L’Opera Сабино Леночи. „Райна Кабаиванска – Божествената“ е създадена по идея на Георги Текев. Куратор на изложбата е Николай Пачев. Най-впечатляващата част от изложбата представя сценични костюми, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от изключителните й роли, предоставени от “Collezione Tirelli Costumi – Roma”. Посетителите ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари.

Експозицията съдържа внушителни арт-фотоси, любезно отстъпени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла Кабаиванска. Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, ще покажат любопитни житейски ситуации – Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици, или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и „задкулисни” фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата – Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас. Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на Кабаиванска. Изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената“ ще продължи до 13 октомври.

Майсторският клас и изложбата са събития от календара на юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от НБУ, чиято кулминация е концертът на 18.12.2014 г. в зала 1 на НДК. В него примата ще участва заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.

 

Веселина Василева,

Нов български университет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.