Home » Е-Списание

“Войната, която не виждаме”, документален филм

2014.08.28 Няма коментари
Spread the love

Untitled1„Войната, която не виждаме“ (2011) е впечатляващо разследване върху ролята на медиите във войните. Филмът проследява историите на „вградения“ и независимия журнализъм – от касапницата на Първата световна война до разрушаването на Хирошима, от нахлуването във Виетнам до войната в Афганистан и унищожението на Ирак. Както оръжията и пропагандата се усъвършенстват все повече, така и войната днес се развива в едно „електронно бойно поле“, в което журналистите играят главна роля, а цивилните граждани са жертвите. Но кой е истинският враг?

Авторът на филма Джон Пилджър, който имат богат опит като журналист и военен кореспондент, казва: „Ние, журналистите, трябва да бъдем достатъчно смели, за да не се поддаваме на опитите да бъдем превърнати в съучастници и рекламни агенти на най-новите кървави авантюри в чужди страни. Това означава винаги да оспорваме официалната версия, колкото и патриотична да ни изглежда тя, колкото и да е съблазнителна и коварна. Пропагандата разчита на нас в медиите, за да пробутаме нейните измами не на някой далечен враг, а на вас у дома. В тази епоха на безкрайни имперски войни, животите на безброй мъже, жени и деца зависят от истината. Или кръвта им ще легне върху нас. Тези, чиято работа е да отразяват истината, трябва да бъдат гласът на хората, a не на властта.“

Разследването на Пилджър обхваща само механизми и примери, по който медиите стават част от изкривяването или скриването на това, което някой не иска да бъде видяно и научено, в страни с дълги демократични традиции като Великобритания и САЩ. Едва ли може да има съмнение, че механизмите, по който функционират медиите в страни и общества, в които нямат такива традиции или тези традиции са слаби, могат да бъдат по-пряко и брутално манипулиращи и натискът върху медии и журналисти – къде по-директен и дори жесток. Но е знаменателно това волно и неволно сътрудничество, включително на водещи медии и журналисти, от водещи демократични страни, на манипулираща реалността пропаганда, която е развила различни способи да минава и през техните канали, и те да й бъдат съюзници, както показва разследването на американския журналист.
.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.